Hlavní obsah

Písařík zmizel. V pondělí majitel Bohemia Energy zahájí protiofenzívu

Foto: Seznam Zprávy

Spoluzakladatel, spolumajitel a jednatel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Reklama

Spolumajitel Bohemia Energy Jiří Písařík se chystá prolomit mlčení. Od ukončení dodávek se na veřejnosti neukázal a s médii nekomunikuje. Na dodavatele přišla trestní oznámení a prověřuje ho centrála proti organizovanému zločinu.

Článek

Od chvíle, kdy největší alternativní dodavatel energií u nás, Bohemia Energy, oznámil ukončení činnosti, zůstávali majitelé společnosti Jiří a Hana Písaříkovi v ústraní. Ačkoli dříve se alespoň Písařík často objevoval na veřejnosti a komunikoval s médii, v poslední době byla jedinou spojkou s končící firmou mluvčí Hana Novotná.

Objevovaly se dokonce spekulace, že se Písaříkovi „odklidili“ do své vily na Mallorce. Novotná však redakci potvrdila, že Jiří Písařík je v Česku a normálně pracuje.

V pondělí by se měli Písaříkovi poprvé ukázat na veřejnosti na tiskové konferenci v pražské centrále Bohemia Energy a vyjádří se k situaci, která pádem dodavatele vznikla. Mezitím na společnost přišlo několik trestních oznámení, dochází k přesunům majetku jednatelů a statisíce lidí čelí mnohonásobně vyšším cenám za energie.

Cesta k pádu

13. října skupina Bohemia Energy oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny a plynu. Kromě stejnojmenné společnosti pod její křídla spadaly i firmy Comfor Energy, Europe Easy Energy, X Energie, Slovakia Energy, Energie ČS a Amper Market.

Celá skupina měla přes 900 tisíc odběrných míst v Česku a 300 tisíc na Slovensku. Ještě před koncem Bohemia Energy na tuzemském trhu ukončila činnost Slovakia Energy u našich sousedů, kde byla rovněž největším alternativním dodavatelem.

Konci Bohemia Energy předcházelo zdražování energií na burze. Společnost však sázela na pokles velkoobchodních cen a do již uzavřených kontraktů pravděpodobně neměla nakoupený dostatek elektřiny a plynu dopředu.

V polovině září pak oznámila zákazníkům, že již dál nedokáže držet ceny energií na nízké úrovni. Proto jim také nabízela změnu stávajících produktů i s dlouhodobými fixacemi za tarif kopírující vývoj na burze – a to i právní kličkou bez jejich souhlasu.

Klienti si totiž často stěžovali, že jim nedodá energie za nasmlouvanou cenu a kontrakty obchází pomocí nových všeobecných obchodních podmínek. A našli zastání u Energetického regulačního úřadu, podle kterého dodavatel nemůže zákazníkovi jednostranně změnit produkt, pokud si toto právo nesjednal při podepisování smlouvy. Neplatí na to ani změna obchodních podmínek, protože nadřazené je to, co stojí ve smlouvě.

Současné ceny energií dohnaly Bohemia Energy až k ukončení činnosti. Společnost tak klienty na více než 900 tisících odběrných míst poslala k dodavateli poslední instance (DPI). Ti však s takovým náporem odběratelů dopředu nepočítali, a tak pro ně neměli nakoupenou elektřinu či plyn za výhodnější ceny.

Energie pro ně proto dokupovali na aktuálním trhu za vysoké ceny. Oproti tomu, co lidé platili u končícího dodavatele, jim ceny energií vzrostly i o stovky procent.

Někteří bývalí zákazníci Bohemia Energy se proto cítí poškození a po firmě chtějí náhradu škod. Případ je však z právního hlediska poměrně složitý, a proto některé advokátní kanceláře zatím odmítají klienty Bohemia Energy případně zastupovat. Aktivně tuto službu nabízí jen společnost LitFin, která spolupracuje s různými advokáty a soustředí se na financování soudních sporů.

Podle některých právníků však není pochyb o tom, že Bohemia Energy nedodržela podmínky ve smlouvách a podcenila nákup energie pro své zákazníky. Zároveň firma vykazuje znaky úpadku, ale insolvenční návrh zatím nepodala.

Potíž je i v tom, že ze společnosti Bohemia Energy údajně mizí majetek, kterým by mohla v případě soudního procesu za škody ručit. Jedinou společností z uskupení, která stále funguje, je Energie ČS. Byla však převedena pod společnost Amper Market, kterou Písařík koupil v roce 2018 od podnikatele Jana Palaščáka.

Přesuny majetku se však nedějí jen uvnitř Bohemia Energy, ale i u jejích majitelů. Písaříkovi začali pouze čtyři dny po konci dodavatele převádět své nemovitosti v hodnotě více než 100 milionů korun pod prázdnou firmu.

Soud však akci zarazil předběžným rozhodnutím a Písaříkovi tak nedokončili převod domu v Nuslích, bytů na Vinohradech a na Janáčkově nábřeží.

Kvůli tomu na Bohemia Energy přišlo první trestní oznámení, které v úterý na vrchní státní zastupitelství podala Pirátská strana. Ve stejný den se k ní přidal i ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Případ Bohemia Energy rovněž začala vyšetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Věcí se začal zabývat náš útvar. V tuto dobu analyzujeme a vyhodnocujeme informace,“ potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Kromě několika domů a luxusních aut Písaříkovi vlastní i ranč Horse Park Kamenný Dvůr, k němuž patří stejnojmenný jezdecký areál u Dobříše. Manželé zde mají ustájené koně a pořádají parkurové závody.

Podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné analytik Pirátské strany Janusz Konieczny začal šířit nepravdivou informaci, že se koně v hodnotě přesahující 120 milionů korun stěhují pryč. Majitelé to popírají.

„Koně ustájené v areálu Horse Park Kamenný Dvůr jsou závodní koně, logicky proto jezdí na závodní soutěže v rámci ČR i zahraničí. To se se sportovními koňmi dělá. Kdy a kde budou koně závodit, je vždy předem plánováno s předstihem alespoň dvou měsíců,“ uvedla Novotná.

Bohemia Energy vznikla v roce 2006. Od té doby podle časopisu Forbes vzrostla hodnota majetku někdejšího 37. nejbohatšího Čecha Jiřího Písaříka na 8,3 miliardy korun. Když však Bohemia Energy ukončila činnost, Písařík z žebříčku miliardářů vypadl.

Skupina však není jediná, na kterou dolehly vysoké ceny energií. Jen dva dny po konci Bohemia Energy ukončila činnost i Kolibřík Energie, která měla přes 30 000 odběratelů.

Reklama

Doporučované