Hlavní obsah

Písecké Divadlo Pod čarou zřídilo účet na podporu v koronakrizi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Písecké Divadlo Pod čarou zřídilo transparentní účet, kam mohou jeho příznivci posílat peníze na podporu v koronavirové krizi. V topné sezoně stojí měsíční provoz samotné budovy desítky tisíc korun.

Článek

Scéna, která funguje 20 let, má tři zaměstnance a 20 dobrovolníků, ročně uspořádá kolem 150 koncertů, divadel, výstav, přednášek či tvůrčích dílen.

Lidé mohou na účet s číslem 295465736/0300 přispívat ode dneška. „Jsme tu už 20 let a přečkali jsme leccos. I jarní covidová opatření. Ovšem podzim zasáhl divadlo již totálně vyčerpané. Nemáme až tak strach o práci, vždyť činnost Divadla Pod čarou byla vždy založena na dobrovolnictví a živí nás povětšinou jiné obory. Nechce se nám ale zahodit tolik let dobře rozjetého projektu, který slouží širokému spektru umělců a komunit,“ uvedli divadelníci v tiskové zprávě.

Mediální zástupce divadla Zbyněk Konvička řekl, že v topné sezoně, aniž by se odehrával program, stojí měsíc provozu desítky tisíc korun. „Jsou to velké prostory,“ uvedl. Divadlo chce podle svého vyjádření jen po nutnou dobu udržet v chodu prostory, a zachovat tak kulturní scénu, kterou využívají i jiní organizátoři. Cílem je zajistit peníze na režijní náklady.

Vedle tří zaměstnanců má spolek Divadla Pod čarou 20 členů, kteří zdarma pomáhají pořádat akce a udržovat budovu. Divadlo má velký sál pro 300 lidí a malý pro 100 lidí. Ročně uspořádá 150 akcí. Vystupují tam i regionální umělci. Kromě jiného tam má domovskou scénu festival Šrámkův Písek, celostátní přehlídka experimentujícího divadla. V objektu zkouší děti z domova dětí a mládeže, šermíři a čtyři hudební skupiny.

V Písku funguje i Divadlo Fráni Šrámka, kam se vejde až 397 diváků. Spadá, stejně jako kulturní dům, kino Portyč nebo koncertní síň Trojice, pod Centrum kultury Písek, jehož zřizovatelem je město.

Reklama

Doporučované