Hlavní obsah

Písecké muzeum zaplnily čajové servisy i vázy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik stovek předmětů nabízí výstava užitkové a umělecké keramiky od firmy Graniton, kterou dnes otevřelo Prácheňské muzeum v Písku.

Článek

Galerii zaplnily kávové i čajové servisy, vázy nebo plastiky, pocházející ze sbírky Jiřího Hořavy. Kolekce připomíná firmu Graniton, která tuto keramiku vyráběla v letech 1907 až 1928. ČTK to v tiskové zprávě oznámila kurátorka výstavy Martina Měřičková. Hlavní letní výstava muzea potrvá do 16. srpna.

Keramika Granitonu je polozapomenutý fenomén, uvedla kurátorka. Firemní výrobky z počátku 20. století jsou dnes v mnoha světových uměleckých sbírkách. Graniton založili roku 1907 Josef Rydl a Karel Thon, továrnu měli ve Svijanech na Liberecku. „Díky spolupráci se špičkovými umělci své doby se stačil Graniton zapsat do dějin secesní a kubistické umělecké a užitkové keramiky,“ uvedla Měřičková.

Ve vitrínách jsou předměty z okruhu uměleckého sdružení Artěl i od návrhářů Vlastislava Hofmana a Pavla Janáka. „Legendární ‚vajíčko‘ či dóza ‚krystal‘ se navíc dochovaly jen v několika exemplářích,“ uvedl sběratel Hořava.

Zřizovatelem Prácheňského muzea je Jihočeský kraj, letošní provozní příspěvek je 25,9 milionu korun. Loni navštívilo muzeum 32 989 lidí, meziročně téměř o tisíc víc. Vyplývá to z výroční zprávy. Muzeum nabízí stálé expozice Pravěk a doba slovanská, Počátky hradu a města Písku, Dějiny regionu, Chráněná území, Nerostné bohatství, Kulturní tradice Písecka, Zlato v Pootaví, Ryby a rybářství či Písecký venkov v 19. století.

Reklama

Doporučované