Hlavní obsah

Pitná voda se stočným na Vysočině od ledna zdraží až o pět procent

Foto: Michaela Rambousková

Ilustrační snímek.

Reklama

Pitná voda se stočným na Vysočině od ledna zdraží o 2,5 až pět procent. Nejvyšší cena bude dál na Žďársku, kde lidé zaplatí za metr krychlový vody se stočným 103,10 koruny.

Článek

Mírně přes sto korun se platba dostane také na Třebíčsku, zatímco na Havlíčkobrodsku a v Pelhřimově zůstane pod 80 korunami. Vyplývá to z údajů, které poskytly vodárenské společnosti a radnice. Přes zdražení se ceny nebudou výrazněji lišit od plateb zkraje letoška, tedy před snížením sazby daně. Od května klesla DPH za pitnou vodu a stočné z 15 procent na deset. Pro svazky obcí na Žďársku, Jihlavsku a na Třebíčsku provozují vodovody a kanalizace divize Vodárenské akciové společnosti (VAS).

Na Žďársku stoupne od ledna vodné se stočným o 3,9 procenta na 103,10 Kč, lidé budou za metr krychlový platit o 3,90 koruny víc než dosud. Růst ceny respektuje podmínky udržitelnosti dotovaných projektů a zajišťuje nejnutnější zdroje pro další obnovu vodohospodářského majetku obcí ve svazku. V tiskové zprávě to uvedla Dagmar Zvěřinová, předsedkyně předsednictva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko.

Na Třebíčsku bude obyvatele od 1. ledna voda se stočným včetně daně stát 100,86 koruny, o 4,5 procenta víc než teď. Po květnovém snížení DPH tam cena klesla na 96,47 koruny.

V obcích sdružených ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko se od 1. ledna příštího roku zvýší cena vody se stočným proti letošku o pět procent. Metr krychlový bude za 99,97 Kč. Nový ceník se poprvé netýká krajské Jihlavy, která bude od příštího roku spravovat své vodohospodářské sítě sama. Jihlavané budou podle webu města platit za metr krychlový pitné vody se stočným 95,13 Kč.

Vodovody a kanalizace (VAK) Havlíčkův Brod zvýší s Novým rokem cenu vodného se stočným o 2,5 procenta na 78,07 Kč za metr krychlový. Důvodem je především růst ceny vody předávané z Úpravny vody Želivka o osm procent a zvýšení odpisů majetku, což je zdroj financí pro jeho obnovu, uvedl ředitel Jan Kadlec. Většinový podíl v této společnosti drží obce a města.

V Pelhřimově, kde o cenách rozhoduje radnice, budou obyvatelé za pitnou vodu se stočným od ledna platit 78,65 Kč. Je to navýšení o 3,2 procenta, což je méně než dosavadní výše inflace, uvedl Stanislav Kropáček z hospodářského odboru města.

Reklama

Doporučované