Hlavní obsah

Pitrova firma inkasovala na jihu Čech 144 milionů za čističku

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Pitr (vlevo)

Reklama

V Českém Krumlově skončila po více než deseti letech vlastnická anabáze kolem čistírny odpadních vod. Vydělala na tom firma z okruhu podnikatele Tomáše Pitra.

Článek

Český Krumlov po letech snažení získal do svého vlastnictví čistírnu odpadních vod, která má pro jihočeské město z hlediska jeho fungování zásadní význam. Čističku dosud vlastnila firma ČOV Český Krumlov, která je v insolvenci. Je to odštěpek od jiného zbankrotovaného podniku JIP-Papírny Větřní.

Zajištěným věřitelem společnosti, která čistírnu vlastnila, byla firma Fisolta Finance z okruhu podnikatele Tomáše Pitra. Peníze od českokrumlovské radnice k věřiteli putovaly přes insolvenčního správce. Kromě čistírny získalo město také obchvatný kanál, který je potřebný pro fungování čističky. Štola byla ovšem v majetkové podstatě papíren Větřní.

„Nebyla to jednoduchá transakce. Majetek byl ve dvou konkurzech, a to nikdy není úplně lehké. Dát dohromady dva konkurzy a ještě město jako kupujícího nebylo snadné, ale po letech se to zvládlo. Transakce je hotová,“ řekl Pitr na dotaz Seznam Zpráv.

Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda označil čistírnu i kanál za strategicky důležitá zařízení pro chod města. „Nejistota, kterou město zažívalo v minulosti, kdy nebylo jasné, jakým způsobem se bude provozovat ČOV, kdo ji bude provozovat a kolik nás bude stát čištění odpadních vod, vedla k jednoznačnému rozhodnutí pokusit se získat ČOV do vlastnictví. Podobně je to i s vlastnictvím obchvatného kanálu,“ uvedl.

Transakce s Tomášem Pitrem budila v Českém Krumlově vášně. Na jednání zastupitelstva došlo v minulých letech kvůli rozmíškám o cenu za čističku a kanál i na protestní opouštění sálu ze strany opozice.

Někdejší premiér Jiří Paroubek označil Pitra v roce 2006 za „nepřítele státu“. Později byl podnikatel odsouzený za daňové úniky v souhrnném trestu celkem na čtyři roky vězení. Za mřížemi strávil přes dva roky. V roce 2014 soud Pitrovi zbytek trestu prominul.

Čistírna odpadních vod byla původně součástí papíren z Větřní. Odštěpila se v roce 2010. Transakci financovala slovinská finanční společnost NLB Factoring. Novým majitelem čističky se stala firma Conread Consumer Insight s adresou na Kypru. Podíl ve společnosti získala do zástavy NLB Factoring.

Zajištěná pohledávka úvěrové firmy začala vzápětí putovat z ruky do ruky. V roce 2014 byla v držení společnosti Semi Invest. To je další z firem okolo Tomáše Pitra. Ve zmíněném roce společnost Semi Invest poslala ČOV Český Krumlov do insolvence.

Foto: ČTK/Václav Pacner

Čistírna odpadních vod v Českém Krumlově

Reklama

Doporučované