Hlavní obsah

Plošné testování ve školách bude potřeba i po prázdninách, míní epidemiolog Smejkal

Foto: Profimedia.cz

Petr Smejkal vede skupinu odborníků MeSES.

Reklama

Epidemiologové očekávají, že Češi budou v létě po náročných lockdownech natěšení na cestování. Testování ve školách by při příznivých výsledcích mohlo skončit v záři po několika týdnech.

Článek

Loni zřejmě otevření škol bez protiepidemických opatření přispělo ke spuštění podzimní covidové vlny. Ta nakonec vedla k tomu, že Česko patřilo k pandemií nejpostiženějším zemím na celém světě.

Odborníci proto nyní řeší, jak se připravit na možný zlomový moment, kterým budou návraty z letošních prázdnin a dovolených.

Podle epidemiologa Petra Smejkala, který vede odbornou skupinu při Ministerstvu zdravotnictví MeSES, i jeho kolegyně, viroložky Ruth Tachezy bude potřeba se vrátit k plošnému testování i po prázdninách. Ve firmách by se podle nich mělo v testování pokračovat i po 1. červenci, zejména v případě lidí, kteří se budou vracet z dovolených. V tomto smyslu dají experti ze skupiny MeSES doporučení vládě.

„Když žáci půjdou do škol, je to nálož, vzpomeňme na loňské léto. Budeme potřebovat testování aspoň ve dvou třech cyklech, abychom viděli, jestli se nám něco nerozjíždí, abychom měli data,“ uvedl Smejkal v diskuzním pořadu České televize. Zdůraznil, že vývoj pandemie bude záležet také na faktoru proočkovanosti.

Testování by podle odborníků na podzim mělo probíhat PCR metodou. Dnes se převážně používají testy antigenní.

„Jak bude klesat virová nálož v populaci, bude růst falešná pozitivita méně citlivých antigenních testů. Je proto potřeba přejít na PCR testy. Vlastně všude, ve školách i firmách. Antigenní testy by se měly používat jen pro symptomatické pacienty,“ dodala viroložka Tachezy v ČT. Podle ní by testování ve školách mělo trvat maximálně měsíc.

„Při malé virové náloži v populaci od plošného testování ve školách můžeme upustit,“ dodal Smejkal.

Imunita na roky

Experti také diskutovali o délce imunity po očkování certifikovanými vakcínami. Podle Smejkala dosud trvá ochrana proti onemocnění covid-19 u prvních příjemců očkovacích látek, kteří je dostali v rámci klinických studií loni na jaře.

„První jedinci, kteří dostali mRNA vakcíny, například Pfizer/BioNTech, na jaře loňského roku v klinických fázích, jsou imunní doteď. Doufám, že ta imunita bude trvat roky. Ale to v tuto chvíli ještě nikdo nedokáže říct. Platí ale, že imunita je vyšší u očkovaných než u jedince, který prodělá covid. Ne nutně u všech, ale obecně to platí,“ uvedl Smejkal.

Země EU včetně Česka v současném útlumu virové nálože v evropské populaci plánují, jak dále s pandemií. Mluví se zejména o možnosti revakcinace, s níž počítá počítá i Evropská komise v nové smlouvě s firmou Pfizer/BioNTech. Podle ní si unijní státy objednaly nákup až 1,8 miliardy dávek této vakcíny.

„Musíme být připraveni na následující: V určitém momentu můžeme potřebovat posilující injekce k zesílení a prodloužení imunity. A pokud některé varianty budou unikat, budeme muset vyvinout vakcíny na ně adaptované, a to rychle a v dostatečném množství,“ oznámila ve středu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Doporučované