Hlavní obsah

Plzeň má sdílené bydlení, propojí generaci seniorů a mladých lidí

Foto: RE/MAX

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň testuje první projekt sdíleného bydlení, které propojí generaci seniorů a mladých lidí.

Článek

Ve svém činžovním domě v centru ve Veleslavínově ulici nechala zrekonstruovat dva velké byty v patrech nad sebou, každý pro pět starších lidí, respektive pět mladých, kteří opustili dětský domov a nemají rodinné zázemí. Budou pomáhat seniorům s úklidem, nákupem a dalšími službami. „Obě skupiny by měly spolupracovat,“ řekl primátor Martin Baxa. Celkové náklady na úpravy převýšily 5,2 milionu korun.

Dispozice bytů nechalo město upravit po dohodě s organizací poskytující sociální služby Domovinka, aby co nejvíce vyhovovala potřebám obyvatel. „Přál bych si, aby tento projekt pomohl k tomu, že se mezi klienty vytvoří úzké vazby a vztahy. Obohatí to obě strany,“ řekl Baxa.

Oba byty byly v havarijním stavu. Město nechalo vyměnit okna, podlahy a opravit stěny. „Měnily se rozvody vody, vybudovalo etážové vytápění, byly upraveny dispozice, osazeny nové kuchyňské linky a koupelny,“ řekl radní pro ekonomiku a bydlení David Šlouf.

Každý byt o ploše zhruba 120 metrů čtverečních má pět samostatných neprůchozích pokojů, které zajišťují soukromí klientů. V bytech je společenská místnost s nově vybaveným kuchyňským koutem včetně myčky, prádelny s novými pračkami a sušičkami, koupelny a dvě toalety. Byt v prvním patře domu bude obsazen aktivními seniory nad 60 let a bude v nájmu městské firmy Obytná zóna Sylván. V bytě ve druhém patře budou mladí. Domovinka ho bude pronajímat výhradně lidem, kteří opouští dětský domov a jsou ochotní pracovat v sociálních službách. Rada města už schválila zvýhodněné nájemné, které činí přibližně 50 Kč/m2 za měsíc.

„Teprve před necelým rokem jsem myšlenku využití mladých lidí z dětských domovů vypustila do světa. Pevně doufám, že se obě patra vzájemně propojí a budou si pomáhat, radit nebo spolu trávit volný čas,“ řekla ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová. Doufá v to, že tím získá nové síly do kolektivu sociálních služeb. Kromě pěkného bydlení budou mít mladí i mentora, který jim pomůže při vstupu do samostatného života a má jim být i kamarádem. Pokud se pilotní projekt sdíleného bydlení osvědčí, bude město v tomto projektu pokračovat, byty už má vyhlédnuté.

Reklama

Doporučované