Hlavní obsah

Plzeň má svou první veřejnou nabíjecí stanici pro elektromobily

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň spustila provoz své první veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily na parkovišti u hlavního vchodu do zoologické a botanické zahrady. Řidiči si mohou vůz nabít zadarmo, musí ale zaplatit 50 korun za použití parkoviště.

Článek

Nabíjet zde bude možné pouze v době, kdy je zoo otevřená pro veřejnost. Podle odhadů využije letos stanici 60 aut měsíčně, v dalších letech by se měl počet zvýšit. Zřizování stanic pomalého nabíjení doporučila studie elektromobility, kterou si nechalo město letos zpracovat.

„Nyní město řeší koncepci výstavby a provozování dalších stanic tak, aby si občané i návštěvníci města mohli své elektromobily pohodlně nabíjet,“ uvedl primátor Martin Baxa. Podle jeho prvního náměstka Romana Zarzyckého město projednalo záměr vybudovat první nabíjecí stanici s několika subjekty a odborníky. Zvažoval se areál DEPO2015, parkovací dům Rychtářka, prostory u obchodního centra Plaza a u zoo.

„U všech lokalit byla zjišťována vhodnost místa, rezervovaný příkon, reálnost provedení a časová náročnost. Zoologická zahrada se ukázala jako nejvhodnější, kromě jiného má k dispozici dostatečný příkon,“ řekl Zarzycký.

Stanice s kapacitou až 22 kW umožňuje současné nabíjení dvou vozidel. „Řidič nepotřebuje žádný předplacený čip nebo kartu, stačí si vlastním kabelem připojit elektromobil a nabíjení začne probíhat automaticky,“ řekl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. Náklady na zřízení byly 181 000 korun.

Reklama

Doporučované