Hlavní obsah

Plzeň novým schodištěm lépe propojila park a Mikulášskou ulici

Foto: Getty Images

Plzeň

Reklama

Cesta z Mikulášské ulice v plzeňské čtvrti Slovany k řece Radbuze přes park U Ježíška bude nyní pro chodce bezpečnější a pohodlnější. Město dokončilo výstavbu dlouhého žulového schodiště a další úpravy za 15,2 milionu korun.

Článek

Lidé se tak pohodlně dostanou z Mikulášské ulice přes park až k napojení na stezku pro pěší a cyklisty podél Radbuzy. Byla to jedna z větších akcí, které letos město ve svých parcích a rekreačních místech uskuteční. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Stavba spočívala především ve vybudování 82 metrů dlouhého žulového schodiště na jižní straně Mikulášského hřbitova. Schodiště má z obou stran zídky obložené žulovými kameny, v jejichž bocích je zabudováno osvětlení. Stožáry veřejného osvětlení jsou také v horní a dolní části schodiště. Na schody navazují nové chodníky s mlatovým povrchem a žulovou mozaikou. Součástí projektu bylo pořízení veřejného osvětlení, sadové úpravy, nový mobiliář a prolézačky pro děti. Město se tak přiblížilo k plánované celkové revitalizaci parku.

Stavba začala loni v červenci. „Vzhledem ke svému situování a terénním podmínkám byla náročná na prováděné stavební práce a sadové úpravy. Stavební materiál na schodiště musel být dopravován ručně. Jen pro představu, na stavbu bylo použito 68 tun žulových výrobků, 3678 tun betonu a 6,5 tuny oceli,“ řekl Václav Tolar ze společnosti ISKOM, která stavbu pro město provedla.

Plzeň letos na úpravy parků a rekreačních míst vyčlenila 34 milionů korun. Kromě prostranství U Ježíška se počítá ještě s rozšířením parku Zemník na Košutce a s druhou etapou revitalizace Lochotínského parku, dodal Vozobule.

Reklama

Doporučované