Hlavní obsah

Plzeň osloví všech svých zhruba 1800 dlužníků. Poradí jim, jak se oddlužit

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň osloví všech svých zhruba 1800 dlužníků, kteří mají městu splatit na základním dluhu kolem 82 milionů korun. V dopise jim poradí, jak postupovat, aby se závazků zbavili.

Článek

Jedinečnou možnost dává lidem v exekuci nový zákon označovaný jako milostivé léto. Ten odpustí úroky či penále těm, kteří jsou v exekuci kvůli dluhu vůči veřejnoprávní instituci. Pokud dlužníci zaplatí dluh spolu s poplatkem exekutorovi ve výši 908 korun mezi 28. říjnem a 28. lednem, dostanou šanci znovu začít normální život. Informační kampaň a pomoc spustí také Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), u nichž se tzv. milostivé léto týká zhruba 22 tisíc exekucí ve výši asi 49 milionů korun.

„Například u bydlení evidujeme 594 dlužníků s částkou 67 milionů, jde o dluhy na nájemném od roku 1990. Asi 750 dlužníků máme v souvislosti s přenesenou působností, kdy vymáháme městskou policií udělené pokuty za jízdu na červenou, rychlou jízdu a podobně, tam je částka kolem deseti milionů korun,“ řekl radní David Šlouf (ODS). Dalších asi 450 dlužníků dluží kolem pěti milionů za poplatky za psa, městskému ústavu sociálních služeb, knihovně, správě hřbitovů, za odtahy aut a podobně.

Plzeň se snaží dostat mezi všechny dlužníky informace, jak mají postupovat. Pomáhají také neziskové organizace, například Člověk v tísni, která má otevřenou poradnu každé úterý od 09:00 do 17:00 na Mikulášském náměstí 17, a dále nezisková společnost Tady a teď, která poradí v centru v sadech Pětatřicátníků 27 každou středu od 09:00 do 11:00. „Nový zákon vnímáme jako šanci na restart, jako neuvěřitelnou příležitost pro osoby v exekuci. Chceme, aby věděly, že takovou možnost mají,“ dodal Šlouf.

Podle náměstka primátora pro dopravu a životní prostředí Michala Vozobule (TOP 09) jsou velmi aktivní také PMDP. „Připravily informační kampaň, lidé se mohou také informovat na pobočkách. Tam jim poradí a propojí je s neziskovými organizacemi, které jim pomohou projít procesem oddlužení,“ řekl. Cílem je, aby co nejvíce dlužníků milostivé léto využilo.

„Jsme připraveni každému pomoci zjistit přesnou výši dluhu, kontaktovat exekutora, vyřídit formuláře a podobně,“ řekla ředitelka Tady a teď Michaela Stehlíková. V první řadě oslovuje desítky klientů, s nimiž dlouhodobě pracuje, kteří mají například nízké příjmy a problémy s bydlením. „Nejčastěji se dostali do exekuce kvůli dluhu dopravnímu podniku, na zdravotním pojištění nebo kvůli nezaplacením regulačních poplatků nemocnici,“ uvedla. Plzeňský Člověk v tísni, který má kanceláře v Klatovech, Domažlicích, Tachově, Rokycanech, Stříbře a Nýřanech, proškoluje další neziskové organizace v kraji. Podle šéfa Jakuba Palečka využijí nový zákon stovky lidí z kraje.

Reklama

Doporučované