Hlavní obsah

Plzeň přestavbou nevyužitého domu získala osm sociálních bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Objekt v Doudlevcích dříve sloužil jako kanceláře a laboratoře zdravotního ústavu, nyní se proměnil na byty s nižším nájmem. Ty jsou určené pro lidi, kteří nemohou z různých důvodů dosáhnout na byt za tržních podmínek.

Článek

Objekt má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní, architektonicky zajímavě členěnou fasádu a dvorek o velikosti více než sto metrů čtverečních. „V rámci přestavby jsme vybudovali obytné podkroví, kde vznikly dva byty o dispozicích 1+kk o velikostech asi 40 metrů čtverečních. V podlažích vznikly vždy dva byty o dispozici 1+1 a místnost, která bude sloužit pro oba byty jako prádelna - sušárna. Každý byt má na patře v prádelně svou vlastní přípojku na pračku. V prvním podzemním podlaží vznikly technické místnosti,“ popsal radní pro ekonomiku a nakládání s byty David Šlouf (ODS).

Se zřizováním takových bytů počítá městská koncepce sociálního a dostupného bydlení. Cílovou skupinou jsou například senioři, zdravotně postižení, samoživitelé, oběti domácího násilí nebo lidé, kteří přicházejí z dětských domovů či pěstounské péče. Byty jsou pro lidi v bytové nouzi, kteří potřebují podporu sociálního pracovníka. Zároveň jejich průměrný čistý měsíční příjem v roce před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 0,6 násobek průměrné měsíční mzdy.

Nájemné je v maximální povolené výši, a to 64,70 koruny za metr čtvereční. Nájemní smlouvu město uzavírá na jeden rok, doplnil vedoucí magistrátního bytového odboru Zdeněk Švarc.

Náklady na rekonstrukci byly 12,9 milionu korun, z toho téměř 9,2 milionu pokryla dotace EU. Všechny byty jsou již obsazené.

Reklama

Doporučované