Hlavní obsah

Plzeň prodá bývalá kasárna Zátiší, do dražby postupují dva ze čtyř 4 zájemců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dva ze čtyř zájemců postoupili do druhého kola soutěže o koupi devítihektarového pozemku bývalých kasáren Zátiší na okraji Plzně ve směru na Domažlice a Německo. Atraktivní území je poblíž průmyslové zóny Borská pole.

Článek

Úspěšné byly pražské firmy IDP Invest 1 s.r.o. a Accolade s.r.o. Zastupitelé odmítli developerské firmy Panattoni a CTP Invest. Opoziční Piráti chtěli bod stáhnout z jednání a hlasovali proti všem zájemcům. Diskuse trvala více než dvě hodiny.

Předkladatel bodu, radní města pro ekonomiku a majetek David Šlouf (ODS) s odkazem na záměry potenciálních investorů odmítl obavy Pirátů, že v lokalitě vyrostou montovny. K protiargumentu, že kupec nakonec nedodrží svůj záměr a postaví tam něco jiného, uvedl, že město má několik obranných mechanismů, které budou součástí smlouvy. „Říkáme, že do poloviny roku 2023 musí předložit dokumentaci k územnímu rozhodnutí. Pokud ho do roka nedostane, můžeme odstoupit od smlouvy,“ uvedl. Dále musí do poloviny roku 2025 předložit dokumentaci ke stavebnímu povolení a pokud ho nezíská, může město také odstoupit," řekl. Navíc do konce roku 2028 musí kupec nové objekty zkolaudovat, jinak má město výhradu zpětné koupě.

„Pro mě jsou všechny firmy naprosto totožné. Všechny budou pronajímat haly. Ani jedna negarantuje výrobu, která by tam vydržela déle než rok,“ uvedl zastupitel opoziční Petr Náhlík (KDU-ČSL). Jako expert na dopravu upozornil na to, že na nedaleké kruhové křižovatce u Makra, do níž zhruba za rok vyústí budovaný západní obchvat, hrozí při dalším nárůstu nákladní dopravy kolaps. Náhlík ale dodal, že chápe, že město v současné koronavirové krizi hledá dodatečné finanční zdroje.

„Nikoho jiného (než přihlášené firmy) tam nedostaneme. Nebo dostaneme, ale to bychom museli změnit územní plán,“ uvedl Šlouf. Podle něj by to ale nemělo smysl, protože v těsném okolí bývalých kasáren jsou desítky hal průmyslové zóny Borská pole. Podle územního plánu je lokalita Zátiší určená hlavně „pro vědu, výzkum, výrobu s přidanou hodnotou, pro inovativní a znalostně intenzivní firmy“. Vyloučené jsou samostatné logistické areály a samostatné ubytovny. Mohou tam být halové i vícepodlažní objekty vysoké do 15 metrů.

Schválení zájemci postoupili do druhého kola městské soutěže, tedy do dražby, kde uspěje nejvyšší cenová nabídka. Účastníci aukce nemusí skládat jistinu. Vyvolávací cena pro aukci bude 120 milionů a 725 tisíc korun, minimální příhoz 500 tisíc korun. „Pokud se nestane nic nepředpokládaného, tak na příštím zastupitelstvu 21. června bude předložen návrh usnesení na schválení vítěze soutěže,“ řekl Šlouf. Město má právo zrušit soutěž do podpisu kupní smlouvy.

Postupující IDP Invest chce postavit areál s multifunkčním halovým objektem. Má obsahovat provozovny služeb a výroby s podílem skladové, produkční a obchodní plochy s dvoupodlažními kancelářemi a předváděcími halami. Accolade chce v místě vybudovat datové centrum spojené s lehkou výrobou, v němž mají být archivována a zpracovávána dálkově přístupná digitální data. Uvádí, že tam vznikne 200 kvalifikovaných pracovních míst.

Reklama

Doporučované