Hlavní obsah

Plzeňská Náplavka se letos na 5,5 týdne o prázdninách vrátí do centra města

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Od 23. července ožije kulturou oblíbená lokalita v centru Plzně u Mže poblíž lávky pro pěší. Festival Náplavka k světu nabídne koncerty, tančírny, poezii, jógu, filmy, tematické přednášky a workshopy nového cirkusu.

Článek

Všechny akce budou zdarma. Festival se po loňské etapě U Ježíška v městské části Slovany opět vrátil do centra. Letos ale bude na Mži naposledy, v roce 2022 se Náplavka přesune na soutok Radbuzy a Mže. Dlouhodobým cílem festivalu je vybudování nových míst kolem plzeňských řek.

„Doufáme, že ke Mži budou stále v dalších letech lidé chodit. Po letošním ročníku tam necháme barovou zónu u hřiště, která by měla zajistit setkávání lidí bez toho, že by tam byl festival. To se povedlo na Radbuze, kde náplavku převzalo město,“ řekla Kateřina Minářová z plzeňského spolku mladých K světu. Z bezpečnostních a protipovodňových důvodů tam město nechalo vybetonovat terén a lidé si tam našli cestu.

Letošní Náplavka k světu, která potrvá do 28. srpna, nabídne po dobu 5,5 týdne každý den kromě nedělí nějakou kulturní akci. „Program zveřejníme na našem webu i facebooku a instagramu až 1. července, kdy se začnou po městě objevovat vizuály a letáky,“ uvedla Minářová. Podle šéfa programu Tima Daneše tam budou oproti tradičnímu programu dvoudenní Street Food Fest, Skautský bál, poetické divadlo a komunitní večeře. „Okresní skautský bál u vody bude venku 26. července od 19:00 a poprvé veřejný, vstupné bude dobrovolné,“ uvedl šéf spolku K světu Jakub Mareš.

„Program Náplavky je o dost bohatší. Při dvoudenním zahájení zahraje pět kapel. První den Glasses Up! a Hlasoplet jako jedny z největších hvězd a skončí velkým tanečním představením Nad vodou. Další den Džangobells, Tuten Swing a jako hvězdy ho ukončí Dozen Street,“ uvedl Daneš. Letos festival přivítá i zahraniční hosty - například ukrajinskou kapelu Love Enjoy, která bude v Plzni končit evropské turné. „Na finální party zahrají také The Freeborn Brothers, kteří přijedou z Polska,“ uvedl Daneš.

Náplavka, kam v minulých letech chodilo průměrně kolem 1000 lidí denně, bude mít letos poprvé vlastní vizuál a plakáty po celém městě. Na jejich tvorbě se podíleli všichni učinkující, například zpěvák z plzeňského Balkan Party Bandu, který také zahraje na závěrečné party, známý slamer Filip Koryta a Lucie Misařová ze Žongléros, která povede workshopy nového cirkusu.

Náplavka bude vábit lidi už krátce po poledni a její produkce skončí vždy kolem 22:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované