Hlavní obsah

Plzeňská zoo se chce zařadit po bok pěti dalších zahrad. Návštěvníky mají nově přitáhnout sloni indičtí

Plzeňská zoo chce vybudovat sloninec.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zoologická zahrada v Plzni by během následujících let mohla získat slony. Počítá s tím projekt Sloni na Mži. Zahrada se nyní nachází na ploše 22 hektarů, projekt by přidal 14 dalších. Plzeňští radní už kvůli tomu odsouhlasili revizi Generelu rozvoje Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Článek

Město už má pro nové expozici vykoupené pozemky, hotová je změna územního plánu i studie. Zhruba 1,5 roku nyní potrvají projekční práce.

„Doplnění projektu Sloni na Mži do generelu je jasným signálem toho, že město s tímto počítá a vnímá to jako velký rozvojový projekt,“ konstatuje první náměstek primátora Martin Baxa s tím, že očekávané náklady se pohybují v řádu stovek milionů korun.

Město se pokusí získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, přičemž předpokládá, že vhodný dotační titul by se mohl najít v příštím programovém období.

Celá plocha by měla být dělena na tři expozice, které budou představovat tři zeměpisné oblasti, a sice Velké Sundy a jižní část Malajského poloostrova, dále Celebes, Malé Sundy a Filipíny a třetí bude Nová Guinea a Austrálie. Expozice bude tvořena ubikacemi ve stylu lidských obydlí dané oblasti a výběhy. Pro slony by měla být vyčleněna plocha zhruba 3,5 hektaru.

„Z pohledu chovaných zvířat bude stěžejním a zároveň i největším slon indický, tomu také bude věnována i prostorově největší část expozic, která bude dělena ještě na prostor pro samce a samice s eventuálními mláďaty,“ přiblížil ředitel zahrady Jiří Trávníček.

Kromě slonů budou k vidění i tapíři čabrakoví, z drobnějších zvířat například giboni a další.

V České republice jsou slonince v Praze, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

Reklama

Doporučované