Hlavní obsah

Plzeňský kraj mění strategii řízení nemocnic, sníží náklady a posílí investice

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj mění strategii řízení nemocnic, čímž zajistí nižší náklady a posíl investice do modernizace a přístrojů. Zruší servisní holdingovou organizaci Nemocnice Plzeňského kraje, která se sloučí s Klatovskou nemocnicí.

Článek

Druhým krokem bude nákup přístrojů pro čtyři akutní nemocnice celkem za 438 milionů Kč, jež získá kraj z programu REACT-EU a nakoupí je do 1,5 roku. „Přístroje po dohodě se zdravotními pojišťovnami zajistí vyšší výkony a efektivitu jednotlivých zařízení, které budou více spolupracovat,“ řekla hejtmanka Ilona Mauritzová.

„Žádnou nemocnici nebudeme privatizovat ani pronajímat, chceme v nich naopak nastavit a rozvíjet standardní evropskou péči,“ uvedla. Kraje už má střednědobý investiční záměr pro všechny nemocnice a do konce roku sestaví a schválí kompletní plán poskytované péče včetně ambulantní. Příští rok vytvoří program motivačních bonusů a vzdělávání pro zaměstnance nemocnic. „Nemocnice budeme řídit efektivně a levněji,“ řekla hejtmanka.

Místo organizace NPK, jejímž zrušením kraj uspoří zhruba deset milionů korun ročně, vznikne přímo pod Klatovskou nemocnicí Centrum sdílených služeb (CSS) se sedmi zaměstnanci, které bude poskytovat všem šesti krajským nemocnicím služby, jako je jednání se zdravotními pojišťovnami, centrální nákup, IT a kybernetická bezpečnost, přípravu projektů a propagaci. Zaměstnanci tam přejdou z NPK.

Největší krajská nemocnice v Klatovech bude podle hejtmanky zajišťovat jednotné řízení a společnou politiku šesti nemocnic. Každé zůstane právní subjektivita, ředitel a vedení, které ale budou odpovědni řediteli a představenstvu akciové společnosti Klatovská nemocnice.

Od začátku holdingového řízení, tedy od roku 2010, poskytl Plzeňský kraj svým nemocnicím na zajištění provozu lůžek, tedy na takzvanou službu obecného hospodářského zájmu (SOHZ) celkem 2,5 miliardy Kč. Nejvíce to bylo podle hejtmanky v roce 2017, a to 309 milionů korun. „V dalších letech se částka snižovala. V posledních dvou činila 240 milionů korun na každý rok. Letos to bude 200 milionů korun a možná se to ani nevyčerpá. A pro NPK bylo v rozpočtu schváleno 17,8 milionu. Příští rok máme v rozpočtu ‚jen‘ 160 milionů včetně nákladů na Centrum sdílených služeb,“ uvedla.

Kromě Klatov vlastní kraj akutní nemocnice v Rokycanech, Domažlicích a Stodu a léčebny dlouhodobě nemocných v Horažďovicích a Plané.

Reklama

Související témata:

Doporučované