Hlavní obsah

Plzeňský kraj vybuduje na zámku Klenová centrum výtvarné kultury

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plzeňský kraj vybuduje na svém hradu a zámku Klenová Centrum pro podporu výtvarné kultury ze desítky milionů korun.

Článek

„Stavba začne v nejbližších dnech a potrvá až dva roky. Kraj opraví vně areálu hospodářské budovy, které už jako jediné kazí vzhled místa. Vzniknou tam výtvarné dílny a depozitáře,“ řekl krajský radní pro kulturu Vladislav Vilímec.

„Je to významný projekt z hlediska celého Klatovska, bez něj by budovy podlehly zkáze,“ uvedl. Krajská Galerie Klatovy - Klenová už má podle Vilímce velký věhlas a je hodně navštěvovaná. Je centrem moderního umění se stálými i příležitostnými výstavami a menším depozitářem.

„Dostali jsme na to z IROP (evropského programu) 65 milionů korun, což je hodně,“ uvedl. Původní náklady měly být podle projektu z roku 2013 asi 71 milionů Kč. Projektant teď ceny přepočetl a zohlednil další poškození hospodářských budov počasím. Galerie, která získala hrad a zámek od restituentky v roce 1993, nakonec náklady zvýšila až na 106 milionů Kč, což už schválili zastupitelé. Kraj spolu s ředitelkou galerie navrhli vyčlenění vyšší sumy peněz, protože by už zastupitelé těsně před volbami těžko schvalovali případný nárůst.

„U západního okruhu a všech projektů vidíme, že stavební práce stojí úplně jiné peníze, než vycházelo projektantům z tabulek v roce 2013,“ řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová. „Jsou to naše objekty, které stejně musíme opravit. A když existuje projekt, který tam umožňuje něco smysluplného vybudovat, tak zaplaťpánbůh, že nám na něj někdo něco dá, i když to nebude 85 procent,“ uvedla. Podle ní se zahájí velmi brzy, dodavatel s nejnižší cenou už byl vybrán.

„Podle otevřených obálek nebude 106 milionů potřeba a dostaneme se mírně nad původní cenu,“ uvedl Vilímec. Podle něj bude ještě soutěž na vybavení, kde se počítá s maximálně deseti miliony korun. „Ale ani s ním nedosáhneme těch 106 milionů Kč,“ řekl.

Turisty i umělci oblíbený hrad a zámek Klenová je 13 km od Klatov. První zmínka o hradu je z roku 1287, kdy střežil obchodní stezku ze Železné Rudy do Bavorska. Ve 20. století, až do roku 1951, byla majitelkou malířka Vilma Vrbová-Kotrbová, která ho po roce 1989 získala v restituci. V poslední vůli ho v roce 1993 odkázala galerii, která využívá prostory a okolí zámku jako uměleckou galerii od roku 1964.

Reklama

Doporučované