Hlavní obsah

Po 32 letech se čínští rodiče shledali se svým uneseným synem

Foto: Profimedia.cz

Své unesené děti marně hledají tisíce zoufalých čínských rodičů.

Reklama

Dvouletého Mao Jina unesli v roce 1988 před hotelem ve městě Si-an. Jeho otec se na chvilku vzdálil, aby chlapci udělal pití. Maminka zasvětila hledání uneseného potomka v podstatě celý svůj život.

Článek

Banální cesta domů z jeslí se pro Mao Čen-ťinga stala 17. října 1988 celoživotním traumatem. Osudnou se ve městě Sien v provincii Ša-an-si stala prosba malého Mao Jina, že by se rád něčeho napil. Tatínek odběhl do hotelu ohřát a následně zchladit lahev s vodou. Když se za pár okamžiků vrátil, malý synek byl pryč. Jejich další setkání se odehrálo za děsivých 32 let, popisuje ve svém příběhu BBC.

Krádeže dětí, často velmi troufalé, se v Číně dějí už řadu let v industriálním měřítku. Kromě důsledků nechvalně proslulé politiky jednoho dítěte jde o tradici odvíjející se už od dávných dynastií. Unesené děti jsou také zločineckými skupinami využívány například k žebrání.

Foto: Profimedia.cz

Peng Gao-feng se v roce 2011 vítá se svým synem, kterého unesli v roce 2008.

Rodina malého Mao Jina hledala napřed po celém Si-anu, aby následně okruh svého pátrání rozšířila. V jedné chvíli si už už myslela, že chlapce našla. Šlo ale o falešnou stopu.

Maminka Li Ťing-č' se vzdala práce a zasvětila hledání svého syna tři desítky let. Vlastníma rukama rozdala přes 100 000 letáků ve více než 10 čínských provinciích. Vystoupila v několika televizních show, včetně čínské mutace soutěže X-Factor. Její apel se rozšířil na další tisíce případů zmizelých dětí. Podle BBC pomohla ke znovushledání rodičů s minimálně 29 ukradenými ratolestmi.

V roce 2007 paní Li začala spolupracovat s iniciativou „Baby Come Back Home“. Ta na svém webu v současné době eviduje pátrání po 14 893 chlapcích a 7 411 dívkách. Čínská policie už několikrát ohlásila velkou ofenzivu proti zlodějům a pašerákům dětí. Většinou ale tahá za kratší konec provazu.

Letos v dubnu obdrželi strážci zákona tip od muže z provincie Sečuán, který před mnoha lety adoptoval s manželkou chlapce. Policie dnes 34letého muže jménem Ku Ning-ning vypátrala a provedla analýzu DNA. Výsledek byl nečekaný. Jde o pohřešovaného syna Mao Čen-ťinga a Li Ťing-č'.

Znovunalezený Mao Jin, který provozuje dekoratérskou firmu, teď podle svých slov neví, co bude. Jednou věcí si je ale jistý. Minimálně nějaký čas chce strávit se svými rodiči. Skutečnými rodiči.

Policie podle BBC zjistila, že byl unesený chlapec před lety prodán za v přepočtu asi 20 000 korun. V roce 2015 byl zveřejněn odhad, že v Číně každý rok zmizí na 20 000 dětí. Od vybudování obří databáze DNA se více než 6000 pohřešovaných dětí podařilo najít.

Reklama

Doporučované