Hlavní obsah

Po explozi v Leverkusenu zemřel člověk, čtyři se pohřešují

Foto: Profimedia.cz

Kvůli explozi v průmyslovém parku byla u Leverkusenu uzavřena dálnice A1.

Reklama

Průmyslovým parkem v západoněmeckém Leverkusenu otřásla exploze chemičky. Zahynul nejméně jeden člověk, čtyři další se pohřešují. Obyvatelé nejbližšího okolí měli kvůli možnému výskytu toxických plynů zůstat doma.

Článek

Po výbuchu v chemickém závodě v německém Leverkusenu zahynul nejméně jeden člověk, čtyři další se pohřešovali, informovala agentura Reuters. Při výbuchu, ke kterému došlo v 09:40 místního času, se zranilo nejméně 31 lidí. Pět z nich těžce.

Deník Kölner Stadt-Anzeiger uvedl, že z dosud neznámých příčin explodovaly skladovací nádrže s ředidly. K výbuchu došlo ve spalovně nebezpečného odpadu provozovatele průmyslového parku, jímž je společnost Currenta.

Výbuch vyvolal požár, jehož uhašení trvalo několik hodin. V oblasti byla vidět oblaka černého dýmu. Policie uvedla, že práce v nebezpečné oblasti a pátrání po čtyřech pohřešovaných osobách nekončí. Teprve poté budou požární specialisté z kriminální policie moci začít zjišťovat možnou příčinu výbuchu.

„Tato tragická nehoda a smrt zaměstnance nás hluboce zarmoutila. Upřímnou soustrast vyjadřujeme zejména příbuzným, ale také kolegům, kteří s ním pracovali,“ uvedl ředitel společnosti Chempark Lars Friedrich. Zatím podle něj není jasné, co výbuch ve spalovně odpadů způsobilo.

Ještě několik hodin po výbuchu Friedrich podle CNN hovořil o přetrvávajícím nebezpečí, i když už nebylo vyloženě akutní. Policie i přesto vyzvala místní obyvatele, aby zůstali uvnitř a zavřeli okna a dveře.

Německý úřad civilní ochrany označil explozi jako „extrémní nebezpečí“. Později ale hasiči z Kolína nad Rýnem na Twitteru uvedli, že měření nezjistila „jakoukoli abnormalitu“, pokud jde o znečištění ovzduší.

Starosta města Uwe Richrath uvedl, že se jedná o „temný den pro obyvatele Leverkusenu“. „Každý v Leverkusenu o chemickém areálu ví, každý ve městě možná dokonce má v rodině někoho, kdo tam pracoval,“ uvedl Richrath.

Po výbuchu, který do ovzduší nad areálem vynesl obrovská oblaka dýmu, policie požádala obyvatele v okolí, aby zůstali doma a nechali zavřené dveře a okna. Obyvatelé nejbližšího okolí by si kvůli možnému výskytu toxických plynů měli vypnout klimatizace. Kvůli nebezpečí plynů v ovzduší se podle NYT do vnitřních prostor přesunuli i hráči místního fotbalového týmu Bayer 04 Leverkusen.

Úřady nechaly ve dvou nedalekých čtvrtích Bürrig a Opladen uzavřít i dětská hřiště, obyvatelé by rovněž měli před konzumací oplachovat ovoce a zeleninu ze svých zahrad. Město Leverkusen však uvedlo, že veškerá přijatá opatření jsou pouze preventivní a úroveň znečištění je stále „v zelených číslech“.

Podle WDR výbuch otřásl celou oblastí města a byl slyšet i ve vzdálenějším Bergisch Gladbachu. I v Dortmundu, vzdáleném od Leverkusenu asi 60 kilometrů, hasiči varovali před možným zápachem v některých částech města.

Zcela uzavřena byla dálniční křižovatka Leverkusen-West a dálnice A1 mezi Leverkusenem a Kolínem nad Rýnem i části dálnic A59 a A3, stejně jako leverkusenský západní okruh, který vede kolem hořícího objektu.

Leverkusen leží necelých 50 km od oblasti, kterou minulý týden postihly katastrofální záplavy, při nichž zahynulo nejméně 180 lidí.

V areálu Chempark v Leverkusenu, který je jedním z největších v Evropě, podle jeho webových stránek působí více než 30 společností. Mezi největšími jsou Covestro, Bayer, Lanxess a Arlanxeo. V závodě se vyrábí více než 5000 konkrétních chemických látek, především jde o nitrační a chlorační produkty.

Reklama

Doporučované