Hlavní obsah

Po Karlu Gottovi se má jmenovat bulvár, který ještě nestojí

Zpěvák Karel Gott zemřel loni v říjnu.

Reklama

Po zesnulém zpěvákovi by se mohla jmenovat jedna z ulic chystaného projektu Smíchov City. Stojí za ním developerská skupina Sekyra Group.

Článek

Variant, co pojmenovat po zlatém slavíkovi, se v minulosti objevilo hned několik. Městská část Praha 5, kde Karel Gott bydlel, se přiklání k možnosti pojmenovat ulici z plánovaného projektu miliardáře Luďka Sekyry.

„V této chvíli zvažujeme především pojmenování nové ulice či náměstí v plánovaném projektu Smíchov City,“ uvedla starostka městské části Renáta Zajíčková.

Jména ulic v hlavním městě řeší místopisná komise spadající pod magistrát. „Tato varianta je důstojná a přiměřená. Jde o místo, kde se má stavět takzvaný Nový Anděl – mezi Knížecí a smíchovským nádražím – a kde má vzniknout promenádní bulvár,“ uvedl člen komise a historik Václav Ledvinka, který se už třicet let zabývá názvy pražských ulic.

Komise předložila několik návrhů včetně nové ulice v developerském projektu rodině zesnulého zpěváka. Ta se ale zatím podle Ledvinky nevyjádřila.

Pokud by návrh manželka Ivana odsouhlasila, muselo by se na ulici Karla Gotta několik let čekat. Kilometrová pěší zóna ke smíchovskému nádraží se má začít stavět až v roce 2024.

Praha 5 ale nechce po zpěvákovi pojmenovávat již existující ulici. A to především kvůli komplikacím, které by to přineslo občanům.

„Ve hře je také výstavba nového multifunkčního sálu, jenž Praze 5 stále chybí a mohl by nést umělcovo jméno. Vhodným místem by byl objekt v parku Sacré Coeur, na který již má Praha 5 zpracovanou objemovou studii,“ nastínila další z možností koordinátorka projektů Prahy 5 Michaela Žalská.

První etapa Smíchov City se má začít stavět na začátku tohoto roku. Začne se severní částí, tedy třemi domovními bloky u křižovatky ulic Knížecí a Nádražní. Zelený městský bulvár má být součástí druhé fáze. Mají na něm být obchody, restaurace a dva parky o rozloze 1,4 hektaru.

Reklama

Doporučované