Hlavní obsah

Po měsících se matka setkala se čtyřletou dcerou. Její otec ji chtěl nechat obřezat

 

Reklama

Matka chtěla uchránit dceru od krutého gynekologického zákroku. Z Pobřeží slonoviny utekly do Tuniska. Nakonec se potkaly až v Itálii.

Článek

Strach před rituálem ženské obřízky vyhnal matku a její dceru Oumoh z domova na Pobřeží slonoviny. Čtyřleté dívce chtěla bolestivý zákrok provést rodina jejího vlastního otce. V oblasti jde o poměrně častý rituál. Pro ženy ale bolestivý a často i velmi nebezpečný. Matka se proto rozhodla prchnout s dcerou až do Tuniska.

Tam se ale situace zkomplikovala.

Matka se z Tuniska chtěla vrátit zpět pro zbytek věcí a dívku nechala u známé. Ta ale vycítila příležitost prchnout do Itálie, a protože se nemohla s matkou dívky spojit, vzala ji s sebou. Na uprchlické lodi se k ní ale už nehlásila.

Dívka se tak dostala počátkem listopadu až na Sicílii. Tam začala policie pátrat, komu vlastně dívka patří. Policejní inspektorka Maria Volpeová, která s dětskými uprchlíky pracuje již dvacet let, vyfotila několik jejích fotek a ukázala je dalším uprchlíkům. Osmiletý mladík přitom náhodou malou Oumoh poznal a identifikoval ji. Jeho matka měla telefonní číslo na matku Oumoh, a tak ji policie mohla kontaktovat.

Tento týden se po čtyřech měsících od příjezdu do Itálie malá Oumoh opět se svou matkou setkala.

Rituál, který k ničemu nepřispívá

Ženská obřízka, kterou Světová zdravotnická organizace častěji nazývá jako „mrzačení ženských pohlavních orgánů", se provádí zejména v zemích střední Afriky. Rituál se objevuje ale i na Středním východě a v některých oblastech Asie. Ve třiceti zemích, kde je rituál běžný, žije 200 milionů obřezaných žen. Obřízka má snížit libido, v některých případech slouží jako důkaz panenství.

Ženám obřízka nepřináší žádné zdravotní benefity. Naopak jim může způsobit problémy s močením, v sexuálním životě i při porodu. Provádí se většinou mladým dívkám nejpozději do 15 let, v některých případech už batolatům. Existují různé varianty zákroku, v nejrazantnější formě dochází k tak rozsáhlým zákrokům, že před první souloží musí dívkám partner pohlavní orgány opět naříznout.

Reklama

Doporučované