Hlavní obsah

Po osmi letech je hotovo. V Německu vyrostl největší rentgenový laser na světě

Největší rentgenový laser na světě spustili v Hamburku.Video: Ruptly

 

Reklama

Na stavbě zařízení dlouhého 3,4 kilometru se podílelo jedenáct zemí.

Článek

Největší rentgenový laser na volných elektronech na světě byl dnes otevřen v Hamburku a je k dispozici vědcům. Slavnostního zprovoznění zařízení nazývaného European XFEL se zúčastnili provozovatelé „superkamery pro nanokosmos“ a zástupci 11 zemí, které se na projektu podílejí, informovala agentura DPA. Česká republika mezi nimi není.

Zařízení za 1,2 miliardy eur (přes 31 miliard Kč), z nichž zdaleka největší část do projektu vložilo Německo, má umožnit pořizování podrobných trojdimenzionálních snímků molekul, buněk a virů. Výzkumníci předpokládají také filmování chemických reakcí. Za tím účelem budou v podzemním tunelu dlouhém 3,4 kilometru vytvářeny ultrakrátké rentgenové záblesky, které zachytí průběh chemických reakcí po tisícinách biliontiny vteřiny.

„European XFEL je světově jedinečné zařízení špičkového výzkumu slibující průkopnické poznatky o nanosvětě,“ řekla německá ministryně školství a výzkumu Johanna Wanková.

První experimenty mají na zařízení v polovině září provádět vědci z Ruska, Británie a Německa. Zabývat se budou mimo jiné strukturou proteinů.

Reklama

Související témata:

Doporučované