Hlavní obsah

Po přestavěném mostě na silnici Jihlava - Pelhřimov se bude jezdit od listopadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po přestavěném mostě na silnici II. třídy mezi Jihlavou a Pelhřimovem by měla auta jezdit od 1. listopadu. Rekonstrukce mostu , přes elektrifikovanou železniční trať a řeku Jihlavu u vsi Dvorce, stála včetně daně 60 milionů korun.

Článek

Stavbaři dělají závěrečné práce, osazují zábradlí a svodidla a dělají terénní úpravy.

Stavba na silnici číslo 602 začala zjara, provádí ji firma Mitrenga. Po demolici původní konstrukce stavbaři vybudovali přes 90 metrů dlouhý nový most. Náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL) uvedl, že by stavba měla skončit v dohodnutém termínu, silnice by měla být zprovozněna 1. listopadu. „Samozřejmě záleží na příslušném správním úřadu, který nám musí dát k tomuto povolení,“ dodal.

Podle smlouvy má být zakázka dokončena do 30. června 2022. „My máme předsevzetí jako firma, že bychom chtěli všechny práce fyzicky ukončit do konce roku,“ řekl jednatel Rostislav Mitrenga.

Most byl postaven v roce 1973, rekonstrukci podstoupil před 22 lety. Přestavěn teď musel být proto, že do jeho nosné konstrukce zatékalo. Podle náměstka se začala odlupovat betonová schránka a obnažovat železné prvky. Rekonstrukci chtěl kraj udělat už vloni, zdržení způsobilo opakování výběrového řízení na dodavatele stavby.

První výběrové řízení na dodavatele podle dřívějších informací kraj zrušil, protože jedna firma podala návrh na přezkoumání úkonů zadavatele k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Loňské termíny stavby provázané s dohodnutými výlukami na železnici pod mostem by kvůli tomu podle kraje nebylo možné dodržet.

Kraji Vysočina patří skoro 4600 kilometrů silnic II. a III. třídy. Mostů je na nich podle webu krajských silničářů 877. Mosty se pravidelně kontrolují a podle stavebního stavu klasifikují na stupnici od I do VII, tedy od výborného po havarijní stav. Celkový stav mostů je podle silničářů v průměru na hodnotě 3,22. V havarijním stavu byl jediný most na silnici III. třídy obci Březské na Žďársku, opravený bude do konce tohoto měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované