Hlavní obsah

Po Spartě nabízí půjčku i Slavia, asociace dá zatím na Strahov své miliony

Foto: Profimedia.cz

Asociaci nabízejí půjčku Sparta i Slavia, jejichž šéfy Daniela Křetínského a Jaroslava Tvrdíka zachytil pospolu tento archivní snímek.

Reklama

Na Fotbalovou asociaci ČR dorazil dopis, v němž nabízí svou finanční pomoc pro odblokování pozemků pod Stadionem Evžena Rošického také Slavia. Jde o reakci na nabídku Sparty. Asociace zatím vše zaplatí z vlastních prostředků.

Článek

Posledně si dali týden na to, aby mohli nad rozpracovanými nabídkami úvěrů lépe rozhodnout, který si vyberou. Dnes se členové výkonného výboru Fotbalové asociace ČR sešli znovu. A znovu si nevybrali.

Částku 169 milionů korun potřebnou akutně k tomu, aby se do konce měsíce září uhradily závazky vůči České unii sportu a Českému atletickému svazu, nyní fotbalová asociace uhradí z vlastních prostředků.

Sáhla ale kvůli tomu do rezerv, které bude pro svůj provoz v dalších měsících nutně potřebovat, takže se vlastně rozuzlení celého příběhu opět jen oddálilo.

Celý příběh je úzce spjat s rozpadajícím se Stadionem Evžena Rošického na Strahově. A s pozemkem pod ním. Není tajemstvím, že existuje vize postavit tu Národní stadion, na kterém by hrávala své soutěžní zápasy i pražská Sparta.

Komplikace je skryta v tom, že při majetkových přesunech v minulosti vznikla předkupní práva a závazky FAČR vůči dalším subjektům, konkrétně vůči České unii sportu a Českému atletickému svazu. Celou složitou konstrukci se závazky nabídnout náhradní pozemky a s notářskými úschovami milionových částek jsme detailně popsali zde.

Pokud by suma, jejíž souhrnná výše činí podle informací Seznam Zpráv 169 milionů korun, nebyla uhrazena do konce měsíce září, začala by z depozitu spojeného s atletickým svazem „odkapávat“ pokuta 2,5 milionu korun, a to každý měsíc. Tento mechanismus byl nastaven v éře předchozí „fotbalové vlády“ předsedy Martina Malíka.

Se situací se tedy musí vypořádat současný výkonný výbor, vedený Petrem Fouskem. Před týdnem řešil nabídky úvěru od AC Sparta Praha, od J&T Banky a také od společnosti Spider Invest. Ta má podle některých zdrojů zprostředkovávat úvěr od Fio Banky, podle jiné verze je možný úvěr od Fio Banky čtvrtou variantou.

Zatímco nabídky Sparty a J&T Banky, jejíž akcionáři jsou se Spartou spjati, nabízejí úvahy o výhodnosti pro příštího možného uživatele stadionu, nabídka Spider Invest bývá zpochybňována údajným propojením společnosti s Tomášem Pitrem, známým podnikatelem, trestaným v minulosti pro hospodářskou trestnou činnost.

V uplynulých dnech každopádně přibyla další varianta řešení. Na nabídku Sparty reagoval dopisem i její rival, tedy pražská Slavia. Její prezident Jaroslav Tvrdík v ní podle informací Seznam Zpráv přichází s návrhem, že pokud by se asociace rozhodla čerpat úvěr od Sparty, pak by se v takovém případě mohla Slavia, případně její akcionář přidat. A dát spolu se Spartou dohromady potřebné prostředky k úvěrování, každá strana z padesáti procent. Jinými slovy: fotbalová asociace by pak z poloviny dlužila Spartě a z druhé půlky Slavii.

Insideři každopádně předpokládají, že touto cestou nakonec Fotbalová asociace ČR nepůjde. A bude se snažit půjčit si prostředky nějakým standardním způsobem od některého z tradičních bankovních domů.

„Výkonný výbor FAČR se bude dál zabývat jednotlivými finančními nabídkami řešení celé situace a podnikne další kroky v oblasti poptávkového řízení, tak abychom měli co nejvíc relevantních možností k vyřešení celé problematiky,“ uvedl Petr Fousek, předseda FAČR.

„Asociace provede aktualizaci a doplnění stávajících nabídek. Zároveň uskuteční poptávkové řízení ve světle skutečnosti, že závazky vůči České unii sportu a atletickému svazu budou do 30. září již vypořádány a předkupní práva tedy odblokována. Znovu se bude výkonný výbor FAČR situací zabývat na svých dalších zasedáních,“ dodává Fousek.

Reklama

Doporučované