Hlavní obsah

Střelba mezi zaměstnanci železnice v San Jose má osm obětí

Foto: Profimedia.cz

Podle prohlášení starosty města Sama Liccarda si střelba vyžádala několik mrtvých i zraněných.

Reklama

aktualizováno •

Americká média uvádějí, že v kalifornském městě San Jose útočník začal střílet v areálu železničního depa. O život přišlo osm lidí. Podezřelý z útoku podle policie spáchal sebevraždu.

Článek

Podle úřadu šerifa střílel 57letý pracovník dopravního podniku, který po činu spáchal sebevraždu. Další lidé utrpěli zranění, jeden člověk je v kritickém stavu. Vyšetřovatelé zároveň na místě našli výbušná zařízení, informoval list San Francisco Chronicle.

Výstřely se v areálu nedaleko centra San Jose a hned vedle místního letiště začaly ozývat kolem 6:30 místního času (15:30 SELČ), uvedla agentura AP. V komplexu, který leží poblíž sídla šerifa okresu Santa Clara, jsou odstavené železniční soupravy a probíhá tam jejich údržba. Jde o areál dopravního podniku VTA, jenž řídí hromadnou dopravu ve městě San Jose a okolí.

Na místě krveprolití zasahovali také pyrotechnici, přičemž se uvnitř jedné z budov našlo „několik výbušných zařízení“, píše San Francisco Chronicle. Vyšetřování samotné střelby bylo kvůli tomu pozastaveno. „Zabere to nějaký čas… zabezpečit ty prostory, aby se na místě činu mohli pohybovat vyšetřovatelé,“ řekl mluvčí úřadu šerifa Russell Davis.

Policie nejdříve informovala o blíže nespecifikovaném počtu mrtvých a zraněných, asi čtyři hodiny po střelbě pak oznámila bilanci devíti mrtvých s tím, že vícero dalších lidí bylo zraněno. Mluvčí úřadu šerifa Russell Davis později potvrdil, že podezřelý zemřel na následky střelného zranění, které si sám způsobil. Mezi ním a na místo přivolanými policisty ani nestihlo dojít k přestřelce, ačkoliv strážníci dorazili do budovy ještě ve chvíli, kdy pachatel střílel.

„Zcela jistě vím, že když podezřelý zjistil, že na místo dorazily bezpečnostní složky, spáchal sebevraždu,“ citovala agentura AFP šerifku Laurie Smithovou.

Za činem podle oficiálních vyjádření stojí Sam Cassidy, který pro VTA pracoval. Zatím není jasné, jaký měl motiv ani z jaké zbraně střílel. Okresní prokurátor Jeff Rosen uvedl, že při střelbě bylo použito více zbraní, ale nespecifikoval typy zbraní použitých při střelbě ani to, zda byly získány legálně, píše CNN.

Kromě něj podle všeho zemřeli i další zaměstnanci dopravního podniku. „Při střelbě v objektu společnosti VTA na ulici Younger St bylo ošetřeno několik lidí, ale situace se stále vyhodnocuje. Úřady rovněž vyšetřují požár Cassidyho domu, který vypukl krátce před střelbou.

Střelec již nepředstavuje hrozbu a objekt byl evakuován. Jakmile budou k dispozici další informace, zveřejním je,“ napsal na Twitter starosta města Sam Liccardo. Město se podle něj nachází ve „velmi temné chvíli“, ale je „povzbuzeno reakcí rodiny VTA, která se spojila, aby pomohla svým spolupracovníkům“. „Je jasné, že oběti střelce dobře znaly,“ uvedl Liccardo.

Ke střelbě došlo kolem půl sedmé ráno (15:30 SELČ) v objektu dopravního podniku VTA, který řídí hromadnou dopravu ve městě. Podnik, jenž se nachází v blízkosti letiště, podle CNN zaměstnává až 2 000 lidí. Mluvčí uvedl, že společnost prozatím své dopravní služby pozastaví.

Reklama

Doporučované