Hlavní obsah

Po zemětřesení zemřelo v měděném dole v Polsku osm horníků

Záchranáři našli poslední oběti zemětřesení měděného dolu v Polsku.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Původní bilance neštěstí na jihozápadě Polska se zhoršila. Zahynula skoro třetina lidí pod zemí.

Článek

V úterý večer zasáhlo slabé zemětřesení jeden z největších měděných dolů v Evropě - Rudna u polského města Polkowice, zhruba sto kilometrů od Vratislavi. V době otřesů pracovaly pod zemí tři desítky horníků. Záchranáři našli poslední pohřešované ve středu večer. Zemětřesení tak nepřežilo osm havířů, tři byli zraněni.

Původní odhady hovořily jen o dvou obětech, později o pěti. Nicméně někteří pohřešovaní nereagovali na pokusy o spojení a záchranáři se k nim probojovali až ve středu večer. Polohu horníků jim pomohly zajistit lokalizátory. Po celodenní akci se ale horníky už nepodařilo zachránit.

Pawel Markowski, ředitel společnosti KGHM, která je druhým největším producentem mědi v Evropě a která důl provozuje, hovoří o nejrozsáhlejším neštěstí v tomto místě za posledních padesát let.

Vedení společnosti také informovalo o rozsáhlých škodách, přestože slabé otřesy je obvykle nezpůsobují. Zemětřesení se však stalo v malé hloubce. Jeho epicentrum bylo zhruba deset kilometrů pod zemí a otřesy dolu se projevily v hloubce kolem 1500 metrů, což zesílilo jejich dopad a ochromilo tak provoz celého dolu.

Důl Rudna se naposledy otřásl před třemi lety, kdy uvěznil devatenáct horníků. Žádnému z nich se tehdy nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované