Hlavní obsah

Poblíž Srí Lanky hoří ropný tanker. Posádku už evakuovali

Foto: Profimedia.cz

Hořící ropný tanker New Diamond.

Reklama

Tanker mířící do Indie veze 270 tisíc tun surové ropy. Záchranáři se nyní snaží zabránit tomu, aby se oheň dostal k ropě a došlo k jejímu úniku do moře.

Článek

Obří nákladní loď vezoucí ropu a palivo dnes nedaleko pobřeží Srí Lanky zachvátil požár. Jeden člen posádky je zraněný, další se pohřešuje, informovala s odvoláním na srílanskou armádu agentura AFP. Na pomoc plavidlu míří lodě indického a ruského námořnictva.

Na palubě tankeru se nacházelo 23 lidí - 18 Filipínců a pět Řeků. Kromě pohřešovaného Filipínce byli všichni evakuováni. Poslední muž zatím nebyl nalezen po výbuchu ve strojovně 330 metrů dlouhé lodi.

Tanker New Diamond, který vyplul z Kuvajtu a mířil do východoindického přístavu Paradip, veze 270 000 tun surové ropy a 1700 tun paliva. Podle kapitána srílanského námořnictva Indiky de Silvy dnes plavidlo plující pod panamskou vlajkou vyslalo nouzový signál.

„Loď indické pobřežní stráže a jedna naše loď hasí plameny, které se rozšířily na servisní palubu,“ uvedl de Silva. Záchranáři se snaží zabránit tomu, aby se oheň rozšířil k ropě v nákladním prostoru a jejímu případnému úniku, dodal kapitán, podle kterého však takové nebezpečí zatím nehrozí.

Loď se nyní nachází zhruba 60 kilometrů od srílanského pobřeží. Na nouzové volání odpověděla také dvě ruská armádní plavidla, která se v jihosrílanském přístavu Hambantota zastavila pro doplnění jídla a vody. Indie k požáru vyslala tři armádní plavidla, dvě lodě pobřežní stráže a poskytla asistenci ze vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované