Hlavní obsah

Počátek datové revoluce? T-Mobile zruší na léto svým zákazníkům datový limit

T-Mobile na léto vypne svým zákazníkům datové limity.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nabídka se týká jejich zákazníků s datovým tarifem i těch, co mají předplacenou kartou Twist.

Článek

Tehdy to přišlo také v létě. Operátor O2 před šesti lety předehnal konkurenci a oznámil konec volání s limitem. Zbylí operátoři reagovali během dnů.

Teď byl první T-Mobile.

Svým zákazníkům umožní na chytrých telefonech surfovat, sledovat videa nebo poslouchat hudbu bez omezení. Vypne jim datový limit.

Úplná revoluce se ale nekoná, nabídka je omezena časově. Platí jen na léto.

Službu si zákazníci firmy aktivují skrz aplikaci v telefonu. Nabídka se týká víc než čtyř milionů klientů T-Mobile.

Data = zisk

Data jsou teď pro operátory alfou a omegou jejich byznysu. Jen loni se objem dat, která zákazníci T-Mobilu přenesli, zvýšil o 26 procent.

A podobně jsou na tom ostatní operátoři. Česko se ovšem v datové vstřícnosti vůči zákazníkům řadí na chvost světa i Evropy.

Podle studie Digital Fuel Monitor jsou v Evropě na tom hůř s cenami za data jen Řekové a Maďaři, naopak třeba Britové, Finové, Bulhaři, Nizozemci nebo Slováci už mohli neomezeně datovat už teď.

Cena jednoho gigabajtu dat v tarifech s neomezeným voláním byla v Česku v dubnu 3,9 eura. Tedy v přepočtu rovných sto korun. Průměr Unie je přitom necelá 2 eura, ve Finsku třeba euro desetník. Za 30 eur si pak koupí Češi k neomezenému hlasovému tarifu jen 3 GB dat.

Když to nepůjde po dobrém...

Rozhýbání českého trhu s mobilními daty přichází ve chvíli, kdy Český telekomunikační úřad odeslal Evropské komisi analýzu, která by mohla vyústit až v přísnější regulaci tuzemských operátorů. Výrazným zamícháním v tarifech tomu mohou operátoři předejít.

Co řekl Andrej Babiš o neomezených datech.

Novinky, velmi pravděpodobně také týkající se mobilních dat, plánuje ve středu oznámit i další operátor Vodafone.

O2 se zatím v reakci omezilo na zlepšování služeb zákazníkům: „Naši nabídku neustále zlepšujeme – nyní například zákazníkům na e-shopu přidáváme 2 GB mobilních dat do neomezených tarifů, výraznou úsporu přináší také balíčky O2 Spolu. Konkrétní plány do budoucna nemůžeme komentovat,“ napsala Seznamu mluvčí firmy Lucie Jungmannová.

Reklama

Doporučované