Hlavní obsah
Online

Akcie v USA kvůli koronaviru zaznamenaly nejrychlejší propad v historii

Foto: ČTK

Dezinfekce v jihokorejském Daegu.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirus se objevil už na šesti kontinentech. Nadále se rozrůstá na Blízkém východě, v Evropě a samozřejmě v Asii. V pevninské Číně stoupl ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru o 433, celkově se tak nakazilo přes 78 497 lidí. Podobně vysoké číslo hlásí Jižní Korea, kde se nakazilo 334 lidí. Ve čtvrtek ráno se nákaza rozšířila také do Dánska a Estonska. Ve Středočeském kraji je nyní kvůli podezření na nakažení koronavirem v domácí karanténě zhruba 100 lidí.

Článek

Všichni lidé, kteří jsou v domácí izolaci, byli podle krajské hygienické stanice poučeni, jak mají dále postupovat a na koho se v případě problémů obrátit. V karanténě musí zůstávat 14 dní.

Do brněnské fakultní nemocnice přišel ve středu pacient s dalším člověkem, u kterého už mezitím výsledky testů koronavirus vyloučily. Výsledky testů druhého muže nakonec ve čtvrtek odpoledne ukázaly, že koronavirus nemá. V minulosti už nemocnice nechala na koronavirus otestovat další dva pacienty, ani u nich se nákaza nepotvrdila.

Po celém světě se už koronavirem nakazilo přes 82 tisíc lidí. V Číně ve středu zemřelo na nemoc 29 lidí. Oproti úterku, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy.

V úterý úřady zaznamenaly v pevninské Číně 406 nových potvrzených případů, v pondělí jich bylo 508.

Vůbec nejhorší situace panuje i nadále ve městě Wu-chan, který do celkové bilance 433 nových čínských případů přispěl s 383 novými pacienty.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, se nyní počet nemocných zvyšuje podobným tempem jako v Jižní Koreji, kde však zatím evidují celkově 1595 nemocných.

Soul a Washington se kvůli epidemii nemoci COVID-19 dohodly na pozastavení všech společných vojenských cvičení, uvedly armády obou zemí. Ve středu se infekce koronavirem potvrdila u amerického vojáka ze základny poblíž nejhůře postiženého jihokorejského města Tegu, v korejské armádě je nakažených už 21.

Prezident Donald Trump na čtvrteční tiskové konferenci sdělil, že riziko nákazy zůstává pro Američany velmi nízké. Pokud se však nemoc COVID-19 bude šířit, jsou USA připraveny přijmout další opatření, v takovém případě by se krizového plánu ujal viceprezident Mike Pence. Žádné restrikce pro lidi, kteří do USA cestují z Koreje a Itálie, kde se v posledních dnech rapidně zvyšuje počet nakažených, zatím Washington podle Trumpa nepřijal.

Středeční dění kolem koronaviru jsme také sledovali v online zpravodajství

  • Sport.cz: Fotbalový klub Honvéd Budapešť zbavil funkce italského trenéra

    Rušení a odkládání sportovních akcí je v rámci snah pozastavit šíření koronaviru na denním pořádku mnoha zemí. Fotbalový klub Honvéd Budapešť ale zašel ještě dál. Zbavil funkce svého italského trenéra Giuseppa Sannina.

    Podle vedení mohl přijít do kontaktu s lidmi nakaženými koronavirem, píše Sport.cz. Představitelé týmu v prohlášení uvedli, že se „rozhodli angažovat dočasnou náhradu, aby ochránili fanoušky, hráče a kolegy z klubu“. Kromě Sannina byl odvolán i jeho italský asistent Alessandro Recenti.

  • Čtvrteční bilance

    Poslední čísla: Po celém světě je více než 82 000 potvrzených případů nákazy. Doposud onemocnění podlehlo 2 808 lidí. Stále platí, že drtivá většina nemocných se nachází v pevninské Číně – 78 497 nemocných, 2 744 mrtvých.

    Saúdská Arábie poprvé v historii zakázala poutě do Mekky a Mediny.

    Počet nakažených v Evropě roste zejména v Itálii. Nejméně 650 lidí mělo pozitivní test na přítomnost koronaviru. Pacienty s koronavirem potvrdilo dalších 11 zemí, do velké části z nich přicestoval koronavirus právě z Itálie.

    Americký akciový trh zažívá nejhorší týden od poslední finanční krize.

  • EP zvažuje kvůli koronaviru pořádat plenární zasedání virtuálně

    Evropský parlament zvažuje, zda svá jednání a plenární zasedání pořádat formou telekonferencí kvůli rostoucím obavám z nového koronaviru, který se rozšířil z Číny. S odvoláním na mluvčího Evropského parlamentu o tom informovala agentura Reuters.

    „Vážně se to zvažuje. Během nadcházejících několika dní budeme vědět víc,“ uvedl mluvčí parlamentu.

    Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes uvedl, že by žádná země neměla počítat s tím, že se jí šíření koronaviru vyhne. Doplnil, že takový postoj by považoval za fatální chybu.

  • Akcie letí střemhlav dolů, denní propad je nejhorší v historii

    Virus rozšířený do 47 světových zemí vyvíjí tlak na podniky a dodavatelské řetězce po celém světě. Ke čtvrtečnímu dni klesá světový trh šestý den po sobě. Širší index S&P dnes zaznamenal nejvyšší propad od roku 2011 a nejrychlejší korekci ve své historii, když ze svého maxima klesl o více než deset procent za šest dní, doposud byla jeho nejrychlejší korekce z roku 2018 devět dní.

    Těžce zasaženy jsou akcie v Evropě i Asii.

    Propad akcií podle analytiků dosáhl tempa, které by se dalo označit za let střemhlav dolů z rekordních maxim. Index S&P 500 již z rekordu, na který stoupl 19. února, klesl o více než 12 procent a Nasdaq o téměř 13 procent. Dow Jones pak z rekordního závěru 12. února ztrácí také téměř 13 procent. Všechny tři indexy se tak dostaly do korekce, která nastává ve chvíli, kdy indexy klesnou ze svého maxima o deset až 20 procent.

  • Al-Džazíra: Studenti v Bejrútu jsou při vstupu do školy dezinfikováni

    Arabská televizní stanice Al-Džazíra na svém Twitteru sdílela video z jižního Bejrútu. Studenti jsou na něm při vstupu do školy dezinfikováni pro ochranu před koronavirem.

  • I do Nizozemska koronavirus přicestoval z Itálie

  • Koronavirus je v další evropské zemi. První případ hlásí Nizozemsko

  • Jihomoravští hygienici vyloučili koronavirus u tří pacientů

    Hygienici v Jihomoravském kraji za středu a dnešek vyloučili nákazu koronavirem u tří pacientů. ČTK to řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. U jednoho pacienta byly výsledky negativní ve středu, u dvou dnes. Dva pacienti byli podle mluvčího Pavla Žáry ve Fakultní nemocnici Brno. Hygienici už poskytli ke středě více než 70 odborných konzultací, u většiny případů vyhodnotili podezření jako neopodstatněné a u zbytku byly testy negativní.

  • Západ Německa hlásí dalších 18 potvrzených případů COVID-19

    Nejlidnatější německá země Severní Porýní-Vestfálsko hlásí dalších 14 potvrzených případů infekce novým koronavirem. V okrese Heinsberg u hranic s Nizozemskem je jich už 20, informovalo dnes večer podle agentury DPA zemské ministerstvo zdravotnictví. Další čtyři nakažené večer oznámila i spolková země Bádensko-Württembersko. V celém Německu je dosud nejméně 40 potvrzených případů koronaviru.

  • První případ hlásí Severní Irsko

    Podle Sky News jde o člověka, který přiletěl do Dublinu ze severní Itálie.

  • Facebook ruší svou největší konferenci F8

    Facebook dnes oznámil, že kvůli obavám z koronaviru ruší F8, svou největší každoroční událost.

    „Letos jsme museli udělat obtížné rozhodnutí – zrušit osobní setkání na konferenci F8 s cílem upřednostnit zdraví a bezpečnost našich vývojových partnerů, zaměstnanců,“ napsala společnost na webových stránkách F8.

    Místo toho plánuje pořádat „události a živé přenosy“.

  • Na koronavirus v Itálii zemřelo už 17 lidí, nakažených je 650

    Itálie oznámila další tři úmrtí na nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z Číny. Počet jeho obětí v Itálii tak vzrostl na 17, informoval dnes šéf italské civilní obrany Angelo Borrelli. Podle něj je v zemi nakažených osob 650, ve středu jich přitom bylo kolem 400. Itálie je tak po Číně a Jižní Koreji nejvíce zasaženou zemí tímto novým koronavirem.

  • Foto: Policisté oddělení sklem hlídají situaci v Tokiu

    V Japonsku s počtem nakažených roste i počet zrušených nebo posunutých sportovních akcí. Některé podniky žádají své zaměstnance, aby pracovali z domova, zavírají se i některé školy. Rostou také obavy, že epidemie bude důvodem k odložení, nebo dokonce zrušení olympijských her v Tokiu.

    Foto: Carl Cout , Getty Images

    Návštěvníci i ostraha na pozorovací ploše Shibuya v japonském Tokiu nosící masky.

  • Akcie v Evropě kvůli koronaviru opět výrazně oslabily

    Evropské akcie kvůli obavám z hospodářských důsledků nového typu koronaviru dnes opět výrazně oslabily. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 3,75 procenta a obchodování zakončil na 389,46 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za více než čtyři měsíce.

  • Itálie neplánuje zavřít hranice

    Pierpaolo Sileri, italský náměstek ministra zdravotnictví, uvedl, že země uzavření svých hranic neplánuje.

    „Nemyslím si, že existuje nějaký důvod k uzavření hranic, zejména protože dvě nakažené oblasti jsou už uzavřeny, ohniska přesně známe a všichni nakažení, kterých je málo, pochází odtamtud,“ řekl Sileri.

    Podle Sileriho je víc než samotný virus závažná paranoia a panika. „Myslím, že bychom měli lidem vysvětlovat, co to koronavirus je, jak se přenáší, a pomoct jim pochopit situaci lépe. Jde o první epidemii v éře sociálních sítí a to ničemu nepomáhá, absolutně ne. Nejlepší je komunikovat, být transparentní, sdílet data a přesně vysvětlovat, co to koronavirus je.“

  • Pojišťovny: Do zasažených oblastí jen na vlastní nebezpečí

    V případě návštěvy zemí, kam je úřady vydáno doporučení necestovat, řada tuzemských pojišťoven neuhradí v rámci cestovního pojištění náklady spojené s koronavirem. Podle nich jde o cestu na vlastní nebezpečí. U ostatních zemí většina pojišťoven náklady zaplatí. Vyplývá to z odpovědí pojišťoven na dotaz ČTK. Prodeje cestovního pojištění se podle pojišťoven zatím neliší od běžných období, přibývají však dotazy klientů.

    „Odjede-li a onemocní-li klient v lokalitě, kam není doporučeno vycestovat, pak jde o nerespektování tohoto upozornění a jedná se o cestu na vlastní nebezpečí. V takovém případě v souvislosti s koronarivem nevzniká nárok na poskytnutí pomoci, respektive nárok na pojistné plnění,“ uvedl mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek. Stejně postupuje i Allianz, Kooperativa avizovala, že by mohla přistoupit ke snížení pojistného plnění.

    Jiný postoj naopak zaujala například ČSOB Pojišťovna, jež vydala veřejný příslib, ve kterém se zavazuje uhradit výlohy v případě všech zemí.

    U ostatních zemí, kam nebylo úřady vydáno doporučení necestovat, už všechny oslovené pojišťovny deklarovaly zaplacení léčebných výloh v plné výši. Pojištění by se v takovém případě vztahovalo i na náklady spojené s karanténou.

  • Reuters: Jihokorejská náboženská komunita je v krizi

    Jihokorejská náboženská komunita Sinčchondži je v největší krizi za posledních 36 let. Stovky jejích členů měly pozitivní test na koronavirus. Otestováno muselo být všech 210 tisíc známých následovníků.

    Přes počáteční nesouhlas církev poskytla adresy všech 1 100 zařízení po celé zemi a označila tento krok za „největší oběť viru“.

    V pátek člen Sinčchondži pro Reuters řekl, že na jejich setkání přišel jako jediný. „Všech našich 9 000 členů přijímá karanténní opatření v souladu s vládními pokyny,“ řekl a dodal, že budova byla v minulém týdnu dvakrát dezinfikována.

  • Hrad se koronaviru nebojí. Přímo do Pekingu vyrazil kancléř Mynář

    Uprostřed koronavirové nákazy, kdy země ve snaze omezit její šíření ruší lety a diplomatické návštěvy, se kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář vydal do Pekingu. Kudy letěl, proč byla cesta neodkladná a jestli bude muset po návratu zůstat v karanténě, zatím nevíme.

    Víme ale, jak se čínsky řekne „Mynář“. Více se dočtete v článku.

  • Foto: Panika na Filipínách, lidé kupují předražené roušky

    Před obchodem se zdravotnickými potřebami se mačká dav lidí. Takto vypadají záběry z Filipín, kde se v panice lidé snaží nakupovat roušky ve velkém, přestože jejich cena je mnohdy přemrštěná.

    Filipínská vláda byla silně kritizována za nedostatečná opatření, která by zabránila šíření koronaviru. K úternímu dni jsou přitom na Filipínách nakažení tři lidé.

    Foto: Ezra Acayan, Getty Images

    Na Filipínách nákaze podlehl jeden člověk.

Reklama