Hlavní obsah
Online

Další rekord. Den ještě neskončil a Česko už má 456 nově nakažených

Foto: vlada.cz

Jarmila Rážová

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Hlavní hygienička Jarmila Rážová se nakzila koronavirem. Je v domácí izolaci, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví. Úřad nyní dělá opatření.

- K středečnímu večeru už v Česku přibylo 456 případů nemoci covid-19, tedy více, než většinou činí nárůst nakažených za celý den. Vyplývá to z údajů k dnešním 18:00 na webu ministerstva zdravotnictví. Nárůst k 18:00 zatím nikdy nebyl tak vysoký.

- Denní přírůstek případů koronaviru v Česku podruhé od březnového začátku epidemie přesáhl 500. Za úterý přibylo 503 nakažených, což překonalo i dosavadní rekord z 21. srpna.

- Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 61 nových případů covidu-19. Následuje Praha se 46 případy na 100 000 obyvatel za uplynulý týden, víc než čtyři desítky nakažených v přepočtu na obyvatele evidují také okresy Třebíč a Mělník.

- Americká vláda v úterý oznámila, že se Spojené státy nezapojí do mezinárodního projektu, který má zajistit přístup k vakcíně proti koronaviru lidem ve většině zemí světa.

  • Francie má 7017 nově infikovaných

    Ve Francii za poslední den zaznamenali přes 7017 nových případů nákazy koronavirem. Je to potřetí od začátku epidemie v zemi, co denní bilance překročila 7000 infikovaných.

    Středeční bilance nově infikovaných ve Francii je o více než 2000 vyšší než v úterý, kdy úřady ohlásily 4982 nakažených. Celkem se už ve Francii nakazilo 293 024 lidí. Počet osob, které zemřely s covidem-19, za poslední den vzrostl o 25 na celkových 30 686. Oproti jarní vlně epidemie je nyní v zemi se 67 miliony obyvatel výrazně méně hospitalizovaných lidí - 4632. Dosud nejvíce jich bylo 14. dubna, kdy v nemocnicích pobývalo 32 292 osob.

  • Jsou testy na koronavirus v Česku drahé? Srovnali jsme je se zahraničím

    Seznam Zprávy přináší porovnání cen testů na covid-19 v deseti evropských zemích. Zatímco ve Francii jsou zdarma pro všechny, v Rakousku a Německu si připlatíte. Levněji vychází na Slovensku, v Česku nebo v Itálii.

  • V Indii se nakazilo za jediný den téměř 83 tisíc lidí

    Jde o dosavadní rekord, v žádná jiná země nezaznamenala za 24 hodin víc nakažených.

  • Tchaj-wan epidemii koronaviru zvládnul i díky vědcům a inženýrům

    Rychlou výrobou roušek, aplikací hlídající infikované nebo přístrojem schopným rychle odhalit nákazu bojuje na Tchaj-wanu vědecko-výzkumná organizace ITRI s novým typem koronaviru. Její zástupci to dnes řekli české delegaci vedené předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Česku nabízejí k vyzkoušení zařízení, které podle nich dokáže zjistit koronavirus z běžných testů do 40 minut.

  • Test ministra Vojtěcha byl negativní

  • Ladislav Dušek má pozitivní test na koronavirus

    Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky, Ladislav Dušek je již druhý člen Centrálního řídícího týmu, který má potvrzený případ koronavirem. Seznam Zprávám to potvrdily dva pracovníci Ústavu zdravotnických informací a statistiky, jeden člen Centrálního řídícího týmu a jeden zdroj blízký Úřadu vlády.

  • Šéf EP kritizoval chaos v tvorbě koronavirových opatření v Evropě

    Předseda Evropského parlamentu David Sassoli kritizoval „chaos“ při přijímání opatření proti šíření koronaviru v evropských zemích. Unijní státy by podle něj měly postupovat jednotně, informovala dnes agentura DPA.

    „Panuje příliš mnoho zmatků,“ prohlásil Sassoli s odkazem na samostatný postup většiny členských států v přijímání opatření. „Chaosu se musíme vyhnout,“ uvedl s tím, že země by svůj postup měly koordinovat s Evropskou komisí. Nejnovějším dokladem nekoordinovaného postupu je podle DPA Maďarsko, které od 1. září jednostranně uzavřelo hranice pro občany Evropské unie. Občanům Česka, Slovenska a Polska nicméně později udělilo výjimku a dovolilo jim vstup s negativním testem na covid-19.

  • Babiš po schůzce s Rážovou do karantény nemusí, seděl dost daleko

    Premiér Andrej Babiš ani další lidé z úřadu vlády, kteří se účastnili úterní schůzky s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, do karantény nemusí. Babiš dnes ČTK řekl, že podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se jich žádná omezení týkat nebudou, protože při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření.

    „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl ČTK premiér. V místnosti je podle něj navíc až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, na jedné straně sedí zástupci Strakovy akademie a na druhé hosté.

  • Česko hlásí 456 nových případů koronaviru

    V Česku k dnešnímu večeru přibylo 456 nových případů covidu-19, je to dosud nejvyšší podvečerní přírůstek. Zřídka takový počet nakažených přibývá i za celý den.

  • Babiš jednal s experty o studii k užití léku k léčbě covidu-19

    Několik nemocnic v Česku by se mohlo zapojit do případné studie o využití léku Isoprinosine proti covidu-19. Po jednání s experty to dnes novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Znovu by se s odborníky měl kvůli testování tohoto léku k posílení imunity sejít 9. září.

  • Dvě hodonínské školy zrušily výuku kvůli koronaviru u učitelů

    Dvě hodonínské základní školy zrušily do příštího týdne výuku kvůli tomu, že má každá jednoho učitele s nemocí covid-19. Ředitel ZŠ u Červených domků Antonín Slezák ČTK řekl, že na testy půjde dalších asi 40 pracovníků, s dětmi nakažená učitelka do styku nepřišla. ZŠ Očovská kvůli nakaženému učiteli zrušila výuku ještě před jejím zahájením. Podle Slezáka byla učitelka pouze minulý týden na poradě s dalšími kolegy, do kontaktu se žáky se nedostala. „Kvůli tomu ale musíme otestovat celý pedagogický sbor i vychovatelky. Výsledky bychom snad mohli vědět do pátku a podle toho uvidíme,“ uvedl Slezák. Preventivně ale zrušil výuku do pondělí. Uzavřená je i družina a jídelna.

  • Rážová byla v OVM v České televizi

    Hlavní hygienička Jarmila Rážová, u které se dnes potvrdila nákaza koronavirem, byla v neděli hostem Otázek Václava Moravce v České televizi. „Postupujeme a budeme postupovat podle doporučení a nařízení státních orgánů. Pracovní postupy konzultujeme s hygienickou službou a lékaři. Aktuálně mapujeme, s kým v redakci zpravodajství a publicistiky přišla hlavní hygienička do kontaktu. Tito lidé následně půjdou na testy a podle výsledků se budeme rozhodovat dále,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.

  • Přeplněný tábor Moria je v karanténě po prvním případu koronaviru

    Řecké úřady vyhlásily dvoutýdenní karanténu v přeplněném migračním táboře Moria na ostrově Lesbos kvůli prvnímu potvrzenému případu nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Podle místních médií se infekce potvrdila u čtyřicetiletého Somálce, který v červenci odjel do Atén a po návratu žil ve stanu na okraji uprchlického tábora v Morii.

    Somálec, který má status uprchlíka a povolení žít v Řecku, byl v noci na středu hospitalizován a místní úřady nyní trasují lidi, s nimiž přišel do styku v předchozích dnech. V táboře Moria a jeho přilehlém okolí žije nyní téměř 13 000 běženců, ač jeho kapacita je asi tři tisíce osob. Špatné hygienické podmínky v tomto zařízení dlouhodobě kritizují nevládní organizace, které po vypuknutí pandemie vyzvaly k jeho uzavření a převezení migrantů na pevninu.

  • Vláda schválila příspěvek důchodcům

    Kabinet na středečním jednání odsouhlasil mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 5 tisíc korun. Vládní návrh bude projednávat Sněmovna.

  • Ostrava pomohla pořadatelům akcí ovlivněných koronavirem

    Pořadatelům, kteří vinou koronavirové pandemie museli přeložit termín chystaných kulturních akcí v Ostravě, zůstanou dotace města. Zastupitelstvo totiž schválilo poskytnutí dotací a příspěvků všem žadatelům, kteří si pro uskutečnění své akce vybrali náhradní termín. Město podpořilo rovněž organizátory, kteří nakonec své akce museli zrušit.

  • Babiš ani lidé z Úřadu vlády do karantény nemusí

    Premiér Andrej Babiš (ANO) ani další lidé z Úřadu vlády, kteří se účastnili úterní schůzky s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, do karantény nemusí. Babiš uvedl, že ho Jágrová dnes dopoledne kontaktovala. „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl ČTK premiér. V místnosti je podle něj navíc až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, u kterých sedí zástupci Strakovy akademie a ostatní hosté. „Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,“ dodal premiér.

  • Hygienici odvolali v Tatiné mimořádná opatření proti koronaviru

    Kontrolní testy, které podruhé podstoupili minulý týden obyvatelé Tatiné na Plzeňsku, neodhalily žádné nové případy koronaviru. Vesnice zhruba s 250 obyvateli se stala v srpnu ohniskem nákazy, která se prokázala u 28 lidí. Krajská hygienická stanice proto nařídila mimořádná opatření. Zakázala pořádání hromadných akcí, zavřel se obecní úřad, vše se denně dezinfikovalo, lidé museli nosit ven roušky. Dnes hygienici mimořádná opatření odvolali, řekl ČTK ředitel krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk.

  • Rusko hlásí skoro 5 000 nových případů nákazy koronavirem za den

    Rusko dnes oznámilo 4 952 nových případů nákazy koronavirem a 115 úmrtí za uplynulý den. O den dříve to bylo 4 729 případů a 123 úmrtí. Celkový počet zaznamenaných případů v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel dosáhl 1 005 000, z toho 17 414 lidí nákaze podlehlo, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

    Agentura Interfax upozornila, že denní přírůstek nových případů se v Rusku opět zvětšuje. Po poklesu ke 4 700 případům za den se od konce srpna opět blíží k pěti tisícovkám nových případů každých 24 hodin.

  • Snímek z úterní tiskové konference, kde byla Rážová

    Foto: Seznam Zprávy

    Hlavní hygienička Jarmila Rážová (vlevo) byla v úterý na představení aplikace eRouška 2.0. Chránila se běžnou textilní rouškou, podobně jako ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (na snímku vpravo). Na testy budou muset zřejmě všichni účastníci, tedy i novináři.

Reklama

Hlavní zprávy