Hlavní obsah

Počet obětí 11. září stále stoupá. USA pohřbily policistu, který zasahoval u Dvojčat

Spojené státy pohřbily další oběť útoků z 11. září.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Bude to 18 let – a počet obětí teroristických útoků z 11. září 2001 stále stoupá. A to kvůli onemocněním a zraněním spojeným právě s útokem. Před několika dny rakovině podlehl i newyorský policista a pyrotechnik Luis Alvarez, který zasahoval u Světového obchodního centra, tedy mrakodrapů známých jako Dvojčata.

Článek

Alvarez bojoval za to, aby vláda prodloužila financování lékařské péče pro záchranáře, policisty, hasiče a další, kteří si ze zásahů při útocích odnesli následky.

„Onemocněl jsem 16 let poté. A jsou tu dělníci, co říkají: ‚Tohle se mi nestane. Jsem v pořádku. Čas uplynul.‘ Ale neuplynul – a neuplyne. Bude víc a víc nemocných záchranářů. A já jen chci, aby věděli, že když nejste nemocní teď, neznamená to, že neonemocníte. A potřebujete mít krytí,” řekl v rozhovoru pro televizi Fox News před necelými dvěma týdny policista.

Soustrast přišly vyjádřit stovky lidí, Alvarezův pohřeb proběhl s patřičnými poctami.

Alvarez podstoupil devětašedesátkrát chemoterapii a poslední týden svého života strávil v hospici. Selhávala mu játra. Ještě před několika týdny ale vystoupil před americkými zákonodárci – po boku moderátora Jona Stewarta na ně apeloval, aby prodloužili financování zdravotní péče pro policisty, záchranáře a hasiče, kteří při zářijových útocích na Dvojčata zasahovali.

„Tento fond není lístek do ráje. Je tu proto, aby zajistil naše rodiny, když my nemůžeme, nic víc. Říkali jste, že nikdy nezapomenete. A já jsem tu, abych se ujistil, že ne,” řekl Alvarez na začátku června poloprázdnému sálu. Právě neúčast zákonodárců rozlítila Stewarta.

„Za mnou – prostor plný záchranářů z 11. září. A přede mnou skoro prázdný Kongres. Nemocní, umírající sem přišli, aby promluvili – k nikomu. Ostudné,” odsoudil moderátor situaci. „Je to ostuda pro tuto zemi a špína na pověsti této instituce.”

Boj o fond každých pět let

Financování zavedly Spojené státy před devíti lety, což doprovázely četné spory. Republikáni byli proti navrhované výši fondu, došlo proto na kompromis ze strany demokratů – zákonodárci financování fondu schválili jen na pět let, každých dalších pět let se potom řeší jeho prodloužení.

„Oni zareagovali během pěti sekund. Odvedli svou práci. S odvahou, grácií, pokorou a houževnatostí po 18 letech udělejte tu svou,” řekl Stewart zákonodárcům.

U Světového obchodního centra zasahovalo před osmnácti lety zhruba osmdesát tisíc lidí. U skoro 13 tisíc z nich lékaři později diagnostikovali rakovinu. Na místě byly ve vzduchu částečky betonu, azbestu a olova, což u těchto osob zvýšilo riziko onemocnění.

Celkem při samotných útocích v New Yorku a na Pentagon zemřelo 2 977 lidí – útok na Dvojčata si vyžádal 2 606 z nich. A do dvou let by mohlo být více těch, kteří zemřeli na následky zásahu u Dvojčat. V loňském roce Spojené státy evidovaly 2 tisíce lidí, kteří zemřeli na onemocnění spojená se zásahem z 11. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované