Hlavní obsah

Pochod za práva homosexuálů pobouřil v Jeruzalémě komunitu ultraortodoxních židů

Jeruzalémský pochod Pride.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

V Jeruzalémě se konal pravidelný festival za práva homosexuálů Gay Pride. To se však nelíbí místní náboženské obci, která jej považuje za „znesvěcení“. Policie musela ještě před samotnou akcí zadržet 52 lidí, kteří podle ní plánovali akci narušit. Jeden z nich byl ozbrojen.

Článek

Tisíce lidí se v izraelském Jeruzalémě účastnily pochodu gay pride. Každoroční festival, který se koná pravidelně od roku 2001, má upozorňovat na diskriminaci homosexuálů. To způsobuje rozruch zejména v místní početné komunitě ortodoxních židů. Celou akci tak provázela rozsáhlá bezpečnostní opatření. Na průvod zhruba 10 000 lidí dohlíželo 2500 policistů. Festivalu se zúčastnil i ministr spravedlnosti Ofir Ohana, který se jako vůbec první člen vládního kabinetu otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci.

Mnoho ultraortodoxních židů v Izraeli však veřejné projevy homosexuality odsuzuje jako něco nepřístojného, co znesvěcuje biblické město Jeruzalém. Jeden z účastníků pochodu Arnon Ben Dov pro agenturu AP řekl: „Myslím si, že je velmi důležité tady v Jeruzalémě pochodovat. Je to naše hlavní město, a stejně jako jiné pochody, by se tu měla konat i akce gay pride. Je důležité myslet na to, že tu jsou i silně věřící lidé, kteří jsou zároveň členy LGBT komunity. Já jsem věřící, a i když ke komunitě LGBT nepatřím, je důležité dát najevo, že je tu každý vítán, nikoho nechceme vyhazovat. Naopak chceme, aby se každý cítil jako součást komunity. A je skvělé, že se taková akce koná právě v Jeruzalémě.“

Místní policie informovala, že zadržela celkem 52 lidí, které podezřívá z toho, že chtěli akci narušit. Jeden podezřelý u sebe měl v blízkosti průvodu nůž.

Protiakci pořádali také ultranacionalisté, kteří z megafonů hlásali hesla jako „Jeruzalém není Sodoma“ a „Nechte Svatou zemi svatou“, informovala agentura AP. Ještě před samotnou událostí přineslo město informaci o tom, že odstranilo z ulic několik homofobních transparentů, které se objevily na jeruzalémských billboardech.

Reklama

Doporučované