Hlavní obsah

Kushner: Palestinci si sami vládnout nemohou, nejsou na to připraveni

Kushner: Palestinci si sami vládnout nemohou.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Američané za pár týdnů představí svou mírovou dohodu pro Izrael a Palestinu. Dokument, který Donald Trump v minulosti nazval dohodou století, s největší pravděpodobností nebude obsahovat řešení dvou států. Napovídá tomu vyjádření Jareda Kushnera.

Článek

Palestinci si sami vládnout nemohou, nejsou na to připraveni, tvrdí Jared Kushner – zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa, který mu radí ohledně dění na Blízkém východě.

Nezávislá justice, svoboda médií nebo svoboda vyznání. To jsou jen některé věci, které Palestincům podle Kushnera schází. Proto podle něj nemohou spoléhat na to, že by si vládli sami. „Doufáme, že postupem času budou schopni těchto věcí dosáhnout. Lidé žijí ve strachu, to Palestině škodí,“ řekl Kushner podle britského listu The Independent.

Kushner je jedním z hlavních autorů nové blízkovýchodní koncepce, která zahrnuje Spojenými státy navrhovanou mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou. Washington ji má představit za pár týdnů. Už dříve Kushner naznačil, že v ní nebude zahrnuta podpora vzniku dvou států na území Izraele a Palestiny.

Palestinští představitelé přitom požadují zahrnutí dvoustátního řešení konfliktu mezi zeměmi jako základní podmínku, bez jejíhož splnění nebude míru dosaženo.

Podle Kushnera tak Palestina nemá počítat s tím, že by se například izraelské vojenské síly zcela stáhly z jejího území. Laťka pro takový krok je podle něj nastavena „velmi vysoko“.

Donald Trump chystanou mírovou dohodu označil za dohodu století. Právě americký prezident je ale hlavním symbolem ochlazení vztahů, které nikdy nebyly vřelé, mezi USA a palestinskými představiteli. V roce 2018 nechal Trump přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který zároveň Washington začal uznávat jako hlavní město Izraele.

Palestinci v reakci přerušili veškeré diplomatické styky se Spojenými státy.

Zástupci Spojených států mají americký mírový plán představit na konferenci v Bahrajnu 25. a 26. června. Palestinská strana podle The Independent návrh už předem odmítla, předpokládá, že bude silně proizraelský.

Představení dohody ale mohou odsunout předčasné volby v Izraeli, kde se Benjaminu Netanjahuovi nepodařilo sestavit novou vládu.

Reklama

Související témata:

Doporučované