Hlavní obsah

Pochybná atrakce. Čínský hotel láká hosty na lední medvědy

Foto: Profimedia.cz

Hotel je součástí tematického parku Charbin Polarland v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang.

Reklama

V čínském městě Charbin otevřeli první hotel, kde hosté mohou z oken pokojů pozorovat lední medvědy. Ochránce přírody tahle atrakce zákonitě pobouřila.

Článek

Ubytovací zařízení lze podle webu The Guardian považovat za první hotel na světě, kde je možné ze všech 21 pokojů nepřetržitě sledovat ohrožený druh zvířete.

„Ať už jíte, hrajete, nebo spíte, lední medvědi vám budou dělat společnost,“ uvedl oficiální účet na sociální síti WeChat hotelu Harbin Polarland 11. března.

Mluvčí zábavního parku Jang Liou pro agenturu Reuters prohlásila, že uzavřený prostor v hotelu je jen jednou z několika částí výběhu medvědů a že jsou zvířata vypouštěna ven, pokud to teplota a kvalita ovzduší dovolí.

O pokoje, v nichž se cena pohybuje od 1888 do 2288 jüanů (6354–7700 Kč) za noc, je podle Jang navíc velký zájem. Ve zkušebním období je naprosto vyprodáno.

Ochránci přírody hotel a jeho atrakci kritizovali. „Lední medvědi patří do Arktidy, nikoli do zoologických zahrad nebo skleněných boxů v akváriích – a už vůbec ne do hotelů,“ řekl v sobotu agentuře Reuters viceprezident organizace na ochranu práv zvířat PETA Jason Baker. „Lední medvědi jsou v přírodě aktivní až 18 hodin denně a toulají se po hřebenech, které se rozprostírají tisíce kilometrů,“ dodal Baker.

„Mezery v čínských zákonech na ochranu divoké zvěře umožňují podnikům využívat zvířata, aniž by se musely strachovat o jejich dobré životní podmínky,“ řekl agentuře AFP mluvčí Čínské sítě na ochranu zvířat (CAPN), který odmítl být jmenován.

Čínské město Charbin leží v provincii Chej-lung-ťiang a je známé především pořádáním festivalu ledových soch. Nový hotel, který je součástí zábavního parku Harbin Polarland, připomíná obří iglú, na střeše má umělý sníh.

Čínské nejvyšší vedení v loňském únoru vydalo kvůli viru SARS-Cov-2, který se začal šířit z tržiště ve městě Wu-chan, zákaz obchodování s volně žijícími živočichy i jejich konzumace. Využívání ohrožených druhů je však v Číně podle webu The Guardian na denním pořádku, např. v oblasti tradiční medicíny. Čínské cirkusy a zoo jsou navíc často kritizovány za špatnou úroveň péče o zvířata.

V roce 2016 se vlna kritiky snesla i na nákupní centrum v jihočínském městě Kanton poté, co se na sociálních sítích objevila videa zobrazující stísněný výběh s ledním medvědem. I tehdy aktivisté lobbovali za to, aby byl zvířatům umožněn přesun do lepších životních podmínek.

Reklama

Doporučované