Hlavní obsah

Počítačový vir Emotet v prosinci zaútočil na 21 procent českých firem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Až 21 procent českých společností čelilo během loňského prosince kybernetickým útokům aktuálně nejrozšířenějšího počítačového viru Emotet. Ten se šířil zejména pomocí spamových kampaní.

Článek

Emotet, který v prosinci po celém světě napadl zhruba sedm procent organizací, se primárně používá k distribuci vyděračských programů nebo jiných škodlivých kampaní. Uvedla to dnes antivirová firma Check Point. Podle ní se Česko posunulo v mezinárodním srovnání počtu kybernetických útoků mezi méně bezpečné země.

Emotet byl nejrozšířenější kybernetickou hrozbou i v září a říjnu loňského roku. V listopadu přitom v žebříčku škodlivých programů po celém světě klesl na páté místo, pravděpodobně kvůli aktualizaci a rozšíření o nové škodlivé schopnosti. Trojský virus se podle Check Pointu nyní umí ještě lépe vyhnout odhalení. Spamové kampaně Emotetu využívají vložené odkazy, škodlivé dokumenty i heslem chráněné soubory ZIP.

„Emotet byl původně vytvořen jako bankovní malware, který nepozorovaně krade z počítačů obětí citlivé informace. Postupně se ale vyvinul a nyní je považován za jednu z nejnebezpečnějších a nejničivějších malwarových variant,“ řekl Peter Kovalčík ze společnosti Check Point. Upozornil, že společnosti to musí brát vážně. „Kromě nasazení robustních bezpečnostních systémů je potřeba také vzdělávat zaměstnance, aby poznali škodlivé e-maily, které šíří Emotet,“ podotkl.

Mezi další v ČR rozšířené škodlivé programy v prosinci patřily Qbot, který stahuje další malware a vytváří spojení se vzdáleným serverem bez souhlasu uživatele a může ukrást důležité informace. Napadl 11,55 % tuzemských společností. Na třetím místě pak s 8,5 % útoků byl bankovní trojský kůň Dridex, který cílí na platformu Windows a šíří se například prostřednictvím spamových kampaní.

V žebříčku zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků, se Česká republika posunula mezi méně bezpečné země, konkrétně o čtyři místa na 50. příčku. Slovensku patřila v prosinci 78. pozice. Na prvním místě v indexu hrozeb skončil nově Bhútán.

Reklama

Související témata:

Doporučované