Hlavní obsah

Muzeum spustí digitální archiv Jana Kaplického a jeho rodiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Digitalizovaný archiv rodiny Kaplických připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum. Zpracovalo ho ve spolupráci s Nadačním fondem Kaplicky Centre a zveřejnilo dnes, ve výroční den náhlého úmrtí architekta Jana Kaplického.

Článek

Zemřel v roce 2009, dva roky poté, co vyhrál mezinárodní soutěž na stavbu nové budovy Národní knihovny v Praze. Neobvyklou stavbu česká společnost nepřijala a knihovna dodnes nový objekt nemá, byť její vedení mluví léta o její potřebě.

V archivu bude do budoucna zachycena i tvorba jeho rodičů Josefa a Jiřiny Kaplických. „Digitalizace knihovny Jana Kaplického byla v procesu už od doby, kdy zemřel a jeho žena musela řešit, kam s celým archivem,“ řekla dnes ČTK ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková. Digitalizovány byly Kaplického knihy a časopisy včetně poznámek, z nichž lze studovat jeho inspirace, které byly velmi široké.

Archiv bude přístupný přes web knihovny muzea. V knihovně bude umístěn jeden počítač, kde bude možné nalézt podrobnější materiály.

Nadační fond Kaplicky Centre dnes uspořádal setkání v Praze na Špejchaře, kde knihovna podle Kaplického návrhu měla stát. Zúčastnil se ho třeba výtvarník a hudebník Vladimir 518, jemuž je Kaplický inspirací. Přečetl dopis, který při příležitosti posledního rozloučení s Kaplickým napsal exprezident Václav Havel. Koncipoval ho jako přání k dvanáctým narozeninám Kaplického dcery Johanky, která se narodila v den architektovy smrti. Pro Havla byl údajně den, kdy Kaplický zemřel, dnem, kdy sám kvůli své těžké nemoci stál před nebeskou branou.

„Nevím, proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací vzpomínka na to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu. Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím,“ napsal tehdy Havel. Vyjádřil naději, že budova bude v následujících 12 letech postavena a nejen Johanka se kolem ní bude moci procházet. Kaplického dcera se dnes prošla kolem makety blobu, který vyrobily z papíru děti v kroužku architektury.

Soutěž na podobu nové budovy NK vyhrál Kaplický v roce 2007. Futuristický projekt vzbuzoval reakce nadšené i opačné, především ale ztratil politickou podporu poté, co se o něm s odporem vyjádřil tehdejší prezident Václav Klaus a záhy nato i tehdejší pražský primátor Pavel Bém, který předtím návrh vyzdvihoval.

Národní knihovna se poté v roce 2008 od novostavby odklonila, aby se za působení dalších ředitelů a ministrů kultury znovu k myšlence vrátila, neboť knihovně stále chybí potřebná kapacita. Zaznívaly úvahy i o oživení Kaplického návrhu, dnes se však má zato, že téměř 15 let starý projekt by bylo velmi obtížné realizovat, navíc bez přítomnosti autora.

Reklama

Doporučované