Hlavní obsah

Muzeum paměti XX. století chystá letos výstavy či publikace

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražským magistrátem zřizované Muzeum paměti XX. století letos plánuje dvě krátkodobé výstavy a vydání několika publikací. Zároveň bude připravovat stálou expozici a výstavu o sovětském maršálu Ivanu Koněvovi.

Článek

Vyplývá to z žádosti o provozní dotaci 13,5 milionu korun od Prahy, kterou v pondělí schválili městští radní. Přidělení peněz ještě budou muset potvrdit zastupitelé. Instituce rovněž hledá nového ředitele.

Založení muzea schválili pražští zastupitelé předloni v září. Formálně vzniklo k 17. listopadu 2019 ke 30. výročí sametové revoluce, loni pak začalo pořádat první akce a výstavy. Jako dočasné sídlo muzea vedení města zvolilo dosud nevyužitý barokní Dům pážat na Hradčanech. V budoucnu by se instituce mohla přesunout na strahovský stadion.

Podle schváleného dokumentu má letos pokračovat diskuze o podobě stálé expozice, která se má zabývat „tématem české státnosti a koncepcemi uspořádání středoevropského prostoru“. „Současně bude vytvořen odborný tým připravující návrh expozice a podmínek vypsání architektonické soutěže pro sídlo muzea v Domě pážat na Hradčanech,“ píše se v žádosti o dotaci.

Muzeum také podle dokumentu letos připraví dvě krátkodobé výstavy. První v květnu připomene století existence Komunistické strany Československa, druhá v listopadu představí návštěvníkům grafiky Pavla Vošického. Rovněž na listopad je v plánu druhý ročník festivalu dokumentárních filmů Nezlomní a obětovaní. Muzeum plánuje i historické procházky Prahou a další akce pro mládež.

Z publikační činnosti je podle žádosti v plánu vydání pamětí Čechokanaďana Miloše Šuchmy, publikace představující literární a výtvarnou tvorbu Pavla Vošického a kolektivní monografie z mezinárodní konference muzejních a paměťových institucí, kterou muzeum plánuje uspořádat ve spolupráci s Národním muzeem a Platformou evropské paměti. Vyjde i první ročenka muzea a do angličtiny by měla být přeložena část knihy Petra Blažka, Romana Laubeho a Filipa Pospíšila o Lennonově zdi.

Muzeum bude letos ve spolupráci s dalšími institucemi také pracovat na přípravě výstavy, jejímž centrálním prvkem bude socha sovětského maršála Ivana Koněva. Instituce ji má zapůjčenou od Prahy 6, která ji nechala loni odstranit z náměstí Interbrigády. Výstava zabývající se rolí Koněva v československých dějinách je podle žádosti plánována na příští rok.

Ze 13,5 milionu korun, které chce vedení města pro letošek muzeu přispět, má jít nejvíce peněz na mzdové náklady, a to 8,9 milionu korun. Na fungování v loňském roce pražští zastupitelé muzeu koncem prosince schválili dotaci 9,2 milionu korun.

Muzeum hledá nového ředitele, zájemci se mohou do konkurzu hlásit do 10. února. Bývalý ředitel Jiří Šesták skončil ve funkci začátkem loňského prosince po sporech se správní radou instituce. Jeho odchod nebyl první personální změnou, která se v orgánech muzea odehrála. Loni v únoru rezignoval na členství ve správní radě ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa. Udělal to proto, že správní rada odmítla využít vzpomínky pamětníků uložených v databázi Post Bellum - Paměť národa.

Reklama

Doporučované