Hlavní obsah

Pod zemí přišel o šest kolegů. Nemám jinou možnost obživy, říká nelegální horník

Svět bez obalu: Pod zemí přišel o šest kolegů. Nemám jinou možnost obživy, říká nelegální horník.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Doly v jižním Kyrgyzstánu byly uzavřeny po rozpadu Sovětského svazu. Místní v nich načerno dolují i přesto, že je podloží nestabilní.

Článek

Poté, co se rozpadl Sovětský svaz, bylo v jižním Kyrgyzstánu zavřeno mnoho velkých uhelných dolů. Ale místní lidé se kvůli ekonomické krizi rozhodli, že v těchto zavřených dolech začnou nelegálně dolovat. A to i přesto, že zde často dochází k sesuvům půdy a v říjnu zde zahynulo šest horníků.

„Ráno jsme riskovali své životy, když jsme fárali dolů. Věděli jsme o tom. Ale jiná možnost obživy tady v této vesnici není,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z horníků.

Po této tragické události místní úředníci přerušili elektrický proud, který do dolů vedl, aby lidem zabránili dostat se dolů.

„Když spočítáte všechny, kteří ve všech okolních vesnicích pracují, horníků bude asi tak 1500. Jejich ženy a děti jsou závislé na jejich práci,“ krčí muž rameny.

Horníkem je i Kolja, který před devíti lety přežil důlní neštěstí. V dole zůstal zasypán tři dny a přišel o nohy. Časem se ale vrátil do práce.

„Když mi amputovali nohy, tak jsem dva roky ležel doma,“ popisuje Kolja. „Bylo pro mě těžké dívat se, jak horníci chodí do práce. Bylo to špatné pro moji duši. Má žena nepracovala. Starala se o mě. Kdo nás ale uživí? Není tady žádná práce. Přichází zima. Co jiného můžeme dělat?“

Dříve byl zdejším uhlím zásobován celý region. V nejlepších letech dosáhla těžba i jednoho milionu tun. Tento průmysl je zde ale teď provozován špatně vybavenými vesničany, kteří v dolech každý den riskují své životy.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované