Hlavní obsah

Podcast Českých center ukáže prostředky kulturní diplomacie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podcast s názvem Jazzman versus špioni. Umění jako tajná zbraň mezinárodní politiky představí umění a kulturu jako zbraně diplomacie.

Článek

V sérii pěti dílů, které budou od 12. ledna do 8. března postupně publikovány na všech podcastových platformách, ukáže klíčové momenty, kdy kultura změnila mezinárodní vztahy. Na pořadu s různými hosty se podílela Česká centra, Institut mezinárodních studií (IMS) Univerzity Karlovy a Ústav mezinárodních vztahů. ČTK to sdělila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Autorkou podcastu je Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel. Dlouhodobě se zabývá výzkumem kulturní diplomacie, především jejími současnými trendy a popularizací. Nový podcast by měl ukázat souvislosti mezi zahraniční politikou a uměním.

„Kulturní diplomacie nás obklopuje v běžném životě, jen si toho možná nejsme vědomi. Státy používají kulturu k tomu, aby vyprávěly svůj příběh zahraničnímu publiku. Historie kulturní diplomacie je barvitá, plná jazzu a konfliktů, setkávání ředitelů galerií a špionů. V podcastu chceme ukázat, kde se vzalo přesvědčení, že umění může výrazně ovlivnit mezinárodní vztahy, a proč je důležité o kultuře jako prostředku zahraniční politiky vědět i dnes,“ uvedla Jurková.

Podle Petra Druláka z Ústavu mezinárodních vztahů je podcast Jazzman versus špioni. Umění jako tajná zbraň mezinárodní politiky prvním komplexním oknem do světa, kde spolu umění a zahraniční politika mohou, pokud jsou správně uchopeny, v symbióze hrát důležitou roli. Série se dotkne mimo jiné angažmá americké CIA v propagaci abstraktního expresionismu, ambicí nastupujících velmocí typu Číny na poli kulturní diplomacie nebo inovativních trendů nastolovaných skandinávskými státy.

Mezi aktivity české kulturní diplomacie patří například loňská připomínka výročí úmrtí českého myslitele, spisovatele a zakladatele moderní pedagogiky Jana Amose Komenského v mnoha zemích včetně Nizozemska, kde v Amsterdamu Komenský strávil posledních 14 let svého života. Další akce Česká centra směřují k roku 2022, na který připadá 430 let od Komenského narození.

Česká republika byla loni v listopadu také čestným hostem festivalu Meet & Build v belgickém Charleroi. Zúčastnili se ho zástupci českých herních studií. Festival doplnila výstava českých videoher a odborný program v evropských institucích na téma financování a regulace herního odvětví.

„Chtěli jsme posluchačům přiblížit také praktický rozměr kulturní diplomacie: Kdo rozhoduje o tom, který orchestr bude zemi reprezentovat? Jakou roli přitom hrají sami umělci? Jak kulturní diplomacii ovlivnila pandemie covidu-19?“ doplnila k podcastu Jazzman versus špioni Eliška Tomalová, vedoucí Katedry evropských studií IMS UK.

Reklama

Doporučované