Hlavní obsah

Podepsáno. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou příští rok do voleb společně

Foto: Martin Malý

Předsedové opozičních stran, které dnes ohlásily spolupráci pro volby v roce 2021.

Reklama

Blok takzvané demokratické opozice - ODS, TOP 09 a KDU-ČSL - v úterý oznámil, že půjde do voleb v příštím roce jako jedno uskupení. Šéfové stran to zpečetili podepsáním memoranda o spolupráci.

Článek

Politici podepsali dokument symbolicky den před státním svátkem pod sochou Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí.

„Společným podpisem memoranda dáváme jasně najevo, že TOP 09, ODS a KDU-ČSL chtějí vyhrát volby a vytvořit zodpovědnou vládu. Vládu, která po volbách místo osobních ambicí upřednostní budoucnost celého Česka,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Spojili jsme se, abychom občanům nabídli naději, že naši zemi přestane ovládat populismus, lži a prázdné sliby. Vytváříme koalici naděje pro ty, kteří si přejí změnu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala, který má ambici stát se za rok novým českým premiérem.

Podle šéfa Lidovců Mariana Jurečky původně zvali na společnou kandidátku i Starosty a nezávislé. Ti však uvažují o podobném bloku s Piráty. Pokud se nedomluví, rozhodli se ve stranickém referendu, že půjdou do voleb samostatně.

„My jsme ušli společně zhruba čtyři měsíce společných jednání, setkávání a diskuzí o tom, jak tuto spolupráci nastavit a jestli je možná. Jednali jsme i s STANem, který jsme přizvali, jestli by do společného díla nechtěli přistoupit. Nakonec se rozhodli jít jinou cestou a my to respektujeme,“ uvedl Jurečka a dodal, že nyní je před stranami ještě podepsání koaliční smlouvy, kterému budou předcházet další měsíce jednání o společnému programu. „Kde je vůle, je i cesta,“ dodal.

Reklama

Doporučované