Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy bulharské novinářky přiznal vinu

Hlavní podezřelý v případu vraždy bulharské novinářky se doznal k činu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Mladý muž, který je obviněný z vraždy bulharské novinářky Viktorije Marinovové, se doznal k činu. Znásilnit a zavraždit ji ale prý nechtěl, údajně byl pod vlivem drog.

Článek

Jednadvacetiletý muž podezřelý z vraždy bulharské novinářky Viktorije Marinovové prohlásil, že je vinen a že nemůže uvěřit tomu, že to udělal. Informují o tom bulharská média. „Je mi to moc líto. Jsem vinen,“ řekl Severin Krasimirov roztřeseným hlasem reportérům před jednáním soudu. Na otázku, jaký si zaslouží trest, odpověděl, že „takový, jaký mi dají“. Krasimirov je obviněný ze znásilnění a z mimořádně kruté vraždy.

Soud ve městě Ruse obviněnému prodloužil vazbu, protože by se prý mohl před spravedlností skrývat nebo spáchat jiný trestný čin. Mladíkův advokát žádal, aby jednání bylo neveřejné, čemuž soud nevyhověl. Krasimirov nemusel odpovědět, zda se cítí vinen, či nevinen.

Krasimirov vypověděl, že když se 6. října pustil do hádky s mladou ženou, byl pod vlivem alkoholu a drog. Přiznal, že ji udeřil do obličeje a hodil do křoví. Co bylo pak, si prý ale nepamatuje. Podle vyšetřovatelů se nezmínil o tom, že by Marinovovou znásilnil, a tvrdí, že novinářku neznal ani ji nikdy neviděl v televizi. Podle všeho neměl komplice.

Tělo Marinovové, která v regionální televizi TVN uváděla investigativní pořad, bylo nalezeno 6. října ve městě Ruse. Podle vyšetřovatelů ji pachatel znásilnil, udeřil do hlavy a škrtil. Vyšetřovatelé odmítají, že by brutální vražda 30leté ženy souvisela s její prací. Případ nicméně vyvolal velkou pozornost v Bulharsku i v zahraničí, protože zemřela novinářka. Jedná se totiž o třetí vraždu žurnalisty v některé z členských zemí Evropské unie za uplynulých 12 měsíců – předchozí se odehrály na Maltě a na Slovensku a jsou spojovány s prací obětí.

Podle serveru The Independent si ale novinářčini kolegové myslí, že má její vražda varovat ostatní. Majitel webové stránky investigativní žurnalistiky Asen Yordanov řekl, že byl varován před nedostatečným bezpečím svých novinářů.

„Viktorijina smrt, její brutální provedení, byla poprava,“ řekl Yordanov, který vlastní stránku Bivol.bg, „Její vražda byla ukázkou, takovým varováním.“

Krasimirova na základě evropského zatykače zadržela německá policie 9. října nedaleko Hamburku a tento týden ho německé úřady vydaly do Bulharska. Hrozí mu doživotí.

Reklama

Související témata:

Doporučované