Hlavní obsah

Co řekl Bakala o medaili pro podnikatele Krúpu? Ten ji dostal za útoky na finančníka

Pavol Krúpa, který vytrvale útočí na Zdeňka Bakalu, dostal od Miloše Zemana státní vyznamenání.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman využil oslavu stého výročí republiky k útoku na finančníka Zdeňka Bakalu. Nad jménem podnikatele Krúpy se pozastavil i premiér Andrej Babiš. Bakala jeho vyznamenání označil za urážku skutečných českých hrdinů.

Článek

Pavol Krúpa dostal od Miloše Zemana státní vyznamenání za boj proti Zdeňku Bakalovi. Krúpa je přitom označován za agresivního podnikatele, který využívá slabin firem v problémech. Česká národní banka ho oficiálně označila za nedůvěryhodnou osobu, Finanční analytický úřad na něj v době, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí, podal trestní oznámení. Bakala dokonce Krúpu ve Spojených státech zažaloval pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun.

Bakala se už dříve pozastavil nad prezidentovým slovníkem ve vysílání Českého rozhlasu, kde Zeman poprvé o medaili pro Krúpu promluvil. Zeman Bakalu označil za ekonomického zm*da, Krúpu pak vyznamenal právě za jeho údajný boj proti ekonomické kriminalitě. Po předání vyznamenání Bakala Zemanovu volbu znovu kritizoval.

„Je hlubokým zklamáním, že se Miloš Zeman a Andrej Babiš rozhodli udělit Pavolu Krúpovi Medaili Za zásluhy. Jedinou viditelnou kvalitou pana Krúpy je přitom loajalita k prezidentu Zemanovi. Jeho vyznamenání je urážkou skutečných českých hrdinů, kteří byli a jsou takové pocty skutečně hodni. Stejně jako většina Čechů si vážím té obrovské cesty, kterou naše země za uplynulých sto let ušla, aby se zařadila mezi svobodné a prosperující evropské národy. O to smutnější je vidět, jakým způsobem se nejvyšší představitelé našeho státu rozhodli zachovat,“ uvedl Bakala v prohlášení pro média.

Nad vyznamenáním nedůvěryhodného podnikatele se pozastavil i premiér Andrej Babiš. V Otázkách Václava Moravce řekl, že to nepokládá za dobrý nápad. „Asi to není dobré, je tady plno jiných podnikatelů, kteří by si to určitě víc zasloužili. Já se setkám zítra s panem prezidentem Zemanem a budu s ním o tom mluvit, proč vlastně je tento návrh na stole,“ uvedl Babiš, který z pozice premiéra Zemanovy návrhy na vyznamenání spolupodepisuje. Premiér nakonec všechna prezidentem vybraná jména spolupodepsal.

Krúpa na sebe poprvé výrazně upozornil v roce 2007, když jeho firma Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra ČSSD Stanislava Grosse akcie firmy Moravia Energo. Díky transakci tehdy Gross podle médií vydělal 80 milionů korun.

Známý je Krúpův výpad na americkou GE Money kvůli podmínkám, za kterých Američané získali část Agrobanky, či na finančníka Zdeňka Bakalu v otázce krachující těžební společnosti OKD. V kauze OKD se Krúpova skupina Arca Capital angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídla, že černouhelnou firmu koupí. Krúpa ostře vystupoval i proti převodu hornických bytů. Letos v září Bakala podal u amerických soudů žalobu na Krúpu pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun.

Reklama

Doporučované