Hlavní obsah

Podle vědců není jen jeden druh tasemnice rodu Spirometra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR zjistili, že neexistuje jeden celosvětově rozšířený druh tasemnice rodu Spirometra.

Článek

Na různých kontinentech žije šest druhů tohoto škulovce. Vyplývá to ze závěrů studie, na níž pracoval tým složený z biologů z Česka a Polska. ČTK to řekl hlavní autor studie Roman Kuchta z Parazitologického ústavu biologického centra.

„Naše studie založená na analýze všech dostupných molekulárních dat ze šesti kontinentů, včetně prvních údajů z Evropy, ale ukázala, že existuje minimálně šest odlišných druhů a žádný není celosvětově rozšířen. Veškeré nálezy jsme zrevidovali a na základě biologických i molekulárních dat jsme do problematiky označování těchto parazitů vnesli řád,“ uvedl.

Všech šest popsaných druhů může podle něj způsobovat onemocnění sparganóza. Postihuje zejména podkožní svalstvo, vnitřní orgány, oči či dokonce mozek. Onemocnění je nejčastěji diagnostikováno v Číně, kde bylo popsáno více než 1500 případů. Občas se vyskytne i na dalších kontinentech včetně Evropy. „Nákaza je spojena s konzumací nedostatečně tepelně upravených obojživelníků, plazů, ale také savců, například prasat. Druhou možností nákazy je vypití neupravené přírodní vody s infikovanými buchankami, které slouží jako první mezihostitelé,“ dodal Kuchta.

Nová studie s rozlišením druhů proto podle vědců pomůže lékařům ve správné diagnóze. Také přispěje k budoucímu výzkumu biologických vlastností těchto tasemnic, jejich vlivu na průběh nemoci a také k prevenci onemocnění.

Reklama

Doporučované