Hlavní obsah

Podzimní vlna je nevyhnutelná, říká Dušek. Zbrzdit ji může jedna skupina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Skončí dovolené, zhorší se počasí a děti a studenti se vrátí do škol. A také děti do školek. „Je proto důležité, aby se nyní proti covidu nechali očkovat mladí rodiče do 35 let,“ říká šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Článek

S nevyhnutelnou podzimní vlnou epidemie covidu-19 počítá ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Dosavadní počty nakažených jsou sice podle něj velmi příznivé a Česko díky nim vstoupí do podzimních měsíců s nadějí na mírný průběh epidemické vlny. Jak ale bude mohutná, míní Dušek, nyní závisí na ochotě mladých lidí nechat se ještě před podzimem očkovat. Na mysli má především rodiče školních a školkových dětí.

„Nevyhnutelně na podzim dojde k nárůstu počtu nových případů covidu. Nemáme stoprocentní naočkovanost populace, nejsme chráněni natolik, abychom mohli předpokládat opak. Ostatně to vidíme i v zemích, které jsou s námi velmi dobře srovnatelné, jako jsou Rakousko a Německo. Takže k nárůstu určitě dojde,“ řekl dnes Dušek Seznam Zprávám.

Apeluje proto na mladé lidi, aby se nechali očkovat. pokud jim v tom nebrání vážná zdravotní komplikace. Významným způsobem tím podle Duška přispějí k tomu, aby se zavřela pomyslná brána šíření nákazy. Na podzim totiž významně vzroste počet kontaktů, což ve spojení se sezónním nárůstem respiračních onemocnění povede k rozvoji epidemie.

„Nemyslím jenom školáky a studenty, ale prosím o očkování i lidi – řekněme – ve věku 25 až 35 let. Chodí pravidelně do zaměstnání, kde také dojde k šíření nákazy, protože v létě je režim v práci daný dovolenými. Mnohem méně lidí se setkává, jak se střídají na dovolených. V září kontakty velmi zesílí. Mezi dospělými lidmi ve věku 25 až 35 let je navíc spousta rodičů velmi malých dětí, které budou chodit do mateřských škol, nebudou očkovány. Hrozí potenciál v bezpříznakovém šíření nákazy. Předají si vir v rodině, následně se může nakazit senior, zranitelný člověk. Proočkování této populace mladších lidí středního věku je jedním z velmi důležitých zámků, které musíme zamknout,“ varoval Dušek.

V porovnání s loňským létem je ale nyní situace příznivější. A to nejen co do počtu zjištěných případů přenosu viru. Díky očkování mají nakažení lidé také mírnější průběh nemoci. „Pozitivní je, že do září vplujeme s velmi dobrými čísly. Lepšími než byla minulý rok. Týdenní počet denních nákaz je mezi deseti až 13 na 100 tisíc obyvatel, to je velmi dobré,“ vypočítal biostatistik.

Proočkování mladších lidí středního věku je jedním z velmi důležitých zámků, které musíme zamknout.
Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS

Podobu podzimní vlny podle něj tedy jednoznačně určí postup očkování. A především ochota mladé generace nechat se naočkovat. „Víme dobře, kde se nákaza šíří. Jsou to převážně mladší ročníky a v drtivé většině – 75 až 80 procentech – neočkovaní. Zásadní otázka, která od sebe odlišuje jednotlivé scénáře (tedy to, jak bude podzim vypadat), je zdravotní dopad na zranitelnou populaci,“ řekl Dušek.

Ústav zdravotnických informací a statistiky pracuje se třemi základními scénáři vývoje. Jejich základním rozlišovacím faktorem je proočkovanost, a to nejen u zranitelné skupiny obyvatel.

„Nejoptimističtější scénář, podle kterého se – nutno dodat – vývoj zatím odehrává, předpokládá trvalý ochranný efekt vakcinace u zranitelných lidí, kteří už jsou očkováni, relativně malý potenciál viru prolamovat očkování a také to, že na konci léta či na začátku září se řada mladých lidí nechá naočkovat,“ popsal Dušek. „Jsem v tomto optimistou. Myslím, že v létě mají mladí lidé zcela legitimně spousty jiných starostí. A že s nástupem do škol, do zaměstnání ještě naroste počet lidí ve věku do pětatřiceti let, kteří se nechají naočkovat.“

Nejčernější scénář naopak počítá s tím, že nové varianty viru dokáží prolomit vakcinaci, třeba až ve 20 či 30 procentech případů. Případně by mohla vypršet ochrana lidí, kteří se nechali očkovat v lednu či v únoru. „Veškerá data, která teď máme, ale ukazují spíše optimističtější vývoj. A všechna zatím ukazují, že i za situace, kdy u nás varianta delta převládá možná z 95 procent, očkování funguje.“

Velký rozhovor s šéfem zdravotnických statistiků o očekávaném podzimním vývoji nemoci covid-19 přinesou Seznam Zprávy v následujících dnech.

Reklama

Doporučované