Hlavní obsah

Pohádce chyběla jen zlatá tečka. Kvitová ve vzrušujícím finále padla, neskrývala dojetí

Poslední okamžiky vzrušujícího finále Australian Open.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Petra Kvitová prohrála třísetovou bitvu ve finále Australian Open po velkém boji. Dojatá děkovala svým blízkým, kteří ji po fatálním zranění pomohli zpět mezi světovou elitu. V aktualizovaném vydání světového žebříčku bude české tenistce patřit druhé místo za vítězkou Naomi Ósakaovou.

Článek

Byla to tenisová bitva, jaká se jen tak nevidí. Tenisová bitva dvou nyní už i oficiálně nejlepších hráček světa. Dvě a půl hodiny tuhý boj plný zvratů, emocí i vzrušujících výměn. A také se šťastným koncem pro japonskou tenistku Naomi Ósakaovou.

Petra Kvitová svou pohádku o druhé kariéře (zatím) vítězstvím na grandslamu nezkrášlila. Přesto její příběh dere dech.

Česká tenistka dva roky od násilného přepadení a málem fatálního zranění levé ruky, ve které drží raketu, tři sety vzdorovala aktuálně nejlepší hráčce světa. Z kurtu odešla se ctí a vyprovozena potleskem vyprodané arény v Melbourne. Po dechberoucí bitvě 7:6, 5:7 a 6:4.

„Nemůžu uvěřit, že jsem právě dohrála finále grandslamu. Je to bláznivé. Musím Naomi pogratulovat, hrála skvěle,“ prohlásila Kvitová.

Podívejte se, čím si po zranění prošla Petra Kvitová, aby mohla zahájit svou druhou tenisovou kariéru.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Osmadvacetiletá tenistka úvodní set ztratila až v tie-breaku, v tom druhém ale ukázala, jak velkou bojovnicí je. Vypadalo to na brzký konec, japonská soupeřka dominovala, vedla 5:3 a měla při podání Petry Kvitové za stavu 0:40 tři mečboly. Ani jeden ale proměnit nedokázala, pak viditelně znervózněla a Kvitová čtyřmi vítěznými gemy dotáhla zápas do třetí sady. V ní už ale od začátku měla znovu navrch výborně hrající Japonka.

Když po dvou hodinách a třiceti minutách zápas skončil špatným returnem Kvitové, schovala Japonka tvář do dlaní. Slzy se draly do tváře i poražené Kvitové.

„Chci moc poděkovat kamarádům i rodině, co je doma. Díky svému týmu za všechno, co pro mě udělali. Ale hlavně, že se mnou zůstali, i když nebylo jisté, jestli budu ještě moci držet v ruce raketu,“ řekla Kvitová třesoucím se hlasem přímo na kurtu. „Každý den jste mě podporovali, zůstáváte pozitivní, to jsem moc potřebovala. Nebylo to se mnou jednoduché, moc děkuji,“ dodala česká tenistka.

„Máš toho tolik za sebou. Byla čest s tebou hrát grandslamové finále,“ řekla vítězka Ósakaová na adresu Kvitové.

Její přístup ocenil i expert televizní stanice Eurosport a bývalý španělský tenista Álex Corretja. „Ona se bude dál zlepšovat. Kdyby vyhrála, bylo by to možná až příliš dobré. Teď ji to bude hodně bolet, ale myslím, že v životě jsou důležitější věci než tenis. Ona to dobře ví,“ řekl expert s tím, že Kvitová letos ještě klidně může grandslam vyhrát.

Kvitová hrála o grandslamový vavřín teprve potřetí, vůbec poprvé na Australian Open. Na triumfy z Wimbledonu z let 2011 a 2014 ale nenavázala. V žebříčku se posune na druhé místo a vyrovná své maximum z přelomu let 2011 a 2012. Za finále si česká tenistka vydělala 2,05 australských dolarů (zhruba 33 milionů korun).

Ve své kariéře už Kvitová vydělala 656 milionů korun, to ji řadí v historickém pořadí mezi ženami na šestou příčku.

Ale peníze v jejím příběhu teď nehrají žádnou roli.

Reklama

Doporučované