Hlavní obsah

Pohled Grety Thunbergové, ztracený kontinent a ovládání přístrojů pomocí myšlenek

Záhadný kontinent nebo návštěva prince Harryho v Africe. Co by vám nemělo uniknout?Video: Daniela Brodcová

 

Reklama

Přehled nejzajímavějších zpráv, které byste si neměli v úterý 24. září nechat ujít.

Článek

Co má Facebook za lubem?

Stačí pomyslet a vaše přání se splní. Tohle možná už brzy nebude taková sci-fi, jak by se mohlo zdát. Facebook koupil firmu CTRL-labs, která zkoumá ovládání elektronických přístrojů pomocí myšlenek. Podle viceprezidenta Facebooku Andrew Boswortha chce internetový gigant pracovat na vytvoření přirozenějších způsobů interakce s přístroji.

Plánuje například zdokonalit náramek, který bude převádět signály z neuronů do digitální podoby.

Nový kontinent?

Pod Evropou se nachází ztracený kontinent, o bájnou Atlantidu ale nejde. Kontinent známý jako Greater Adria (Velká Adria či Jadran) vědci objevili při zkoumání geologické evoluce oblasti okolo Středozemního moře. Je velký přibližně jako Grónsko a od severní Afriky se oddělil před více než 140 miliony. Potom se přemístil pod jižní Evropu. Podle geologů mělo jít o řetězec ostrovů.

Pokud jste někdy trávili dovolenou ve Středomoří, je podle profesora utrechtské univerzity Douwa van Hinsbergena možné, že jste se ve skutečnosti pohybovali právě po pozůstatcích ztraceného kontinentu.

Greta a Donald

Emoce, pádné argumenty i nevraživé pohledy. To všechno bylo k vidění na klimatickém summitu OSN v New Yorku. Například BBC upozornila i na vzájemnou nevraživost mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Podle médií se Greta Thunbergová při Trumpově příchodu na summit „tvářila kysele“. Což neuniklo ani všudypřítomným kamerám. Americký prezident se do Thunbergové později opřel na svém twitteru. Její proslov o utrpení lidí kvůli klimatickým změnám sarkasticky okomentoval a vzkázal, že vypadá jako „šťastná dívka s nádhernou budoucností“.

Nový Rambo

„Ten film je průšvih. Stydím se za to, že je spojen s mým jménem.“ Takhle se vyjádřil autor knižní předlohy Ramba David Morrell k novému filmu ze známé série. Film o válečném veteránovi Rambovi se Sylvesterem Stallonem v hlavní roli nese podtitul Poslední krev a příliš nadšení u zahraničních kritiků nevyvolal. Morrell se k nim přidává. Vadí mu, že film není dost oduševnělý a postavy prý připomínají pouze ploché karikatury. Podle ohlasů diváků ale film zas až takový propadák není. Na internetu mu obvykle dávají nadprůměrné hodnocení.

Harry na návštěvě

Britský princ Harry s manželkou Meghan a synem Archiem dorazili do Jihoafrické republiky. Zahájili tak desetidenní návštěvu Afriky. Pro čtyřměsíčního Archieho je to první oficiální zámořská cesta. Návštěva má být podle serveru BBC zaměřená na národy a kulturu kontinentu. Harry s Meghan navštívili mimo jiné i neziskovou organizaci, která pomáhá svobodným ženám s dětmi. Právě ty tvoří ohroženou skupinu, násilí proti ženám je podle BBC v Jihoafrické republice dokonce na vzestupu.

Reklama

Doporučované