Hlavní obsah

Pohonné hmoty jsou nejlevnější za poslední dva a půl měsíce

Ceny pohonných hmot klesly.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ceny pohonných hmot v Česku dál mírně klesají a dostaly se nejníže za dva a půl měsíce. Benzin Natural 95 i nafta v uplynulém týdnu zlevnily shodně o čtyři haléře na průměrných 32,96 koruny za litr a 32,03 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Článek

Pohonné hmoty jsou nejlevnější od přelomu letošního dubna a května. Prodejci pohonných hmot zatím příliš nevyužívají probíhající vrcholné motoristické sezóny k navyšování marží, brání jim v tom silná konkurence v sektoru.

Od konce května, respektive začátku června zlevnila nafta, respektive benzin o více než 70 haléřů na litr. „V dalším výraznějším poklesu cen pohonných hmot však zatím brání vývoj na světovém trhu s ropou. Cena ropy Brent se po propadu v první polovině června stále drží o něco výše, kolísá v nikterak širokém pásmu od 62 do 67 dolarů za barel,“ vysvětluje ekonom investičních fondů Czech Fund Lukáš Kovanda.

Svět se pere, český řidič se směje

„V příštích sedmi dnech bude cena pohonných hmot víceméně stagnovat, měnit by se měla jen v řádu haléřů. Klíčovým způsobem promlouvá do stagnace cen ropy ve zmíněném pásmu obava ze zpomalování globální ekonomiky způsobené napětím v mezinárodních ekonomických, ale i politických vztazích,“ předpovídá vývoj situace Kovanda. To ochromuje poptávku po ropě, a zprostředkovaně tak snižuje tlak na růst cen pohonných hmot v ČR. S nadsázkou lze podle Kovandy říci, že „svět se pere, český řidič se směje“, jelikož napětí v mezinárodních vztazích zabraňuje zdražování ropy, a tedy i benzinu a nafty v ČR.

Nejlaciněji tankují v Jihočeském kraji, nejdráže v Praze

Pod 33 korunami byl Natural 95 naposledy počátkem května. Nafta se přiblížila hranici 32 korun na konci dubna, pak cena rostla do počátku června, kdy se vrátila k poklesu.

Nejvíce si za pohonné hmoty nadále účtují čerpací stanice v Praze, za benzin v průměru 33,44 Kč/l a za diesel 32,74 Kč/l. Nejlevnější paliva řidiči dál tankují v Jihočeském kraji. Za Natural 95 platí průměrně 32,54 Kč/l, za naftu 31,41 Kč/l.

Reklama

Související témata:

Doporučované