Hlavní obsah

Pojďte do mešity, ta vás vyléčí, lákají Íránce klerici v ohnisku nákazy

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Teheránu se před virem chrání obličejovými rouškami.

Reklama

Írán se letos už podruhé ocitá v centru pozornosti světových médií. Nejdříve to bylo na začátku roku po zabití generála Kásima Solejmáního, nyní kvůli epidemii koronaviru. Islámská republika dosud ohlásila 19 obětí a 139 nakažených, kritici autokratického režimu ale tvrdí, že jich může být mnohem více.

Článek

Írán je po Číně druhou nejvíce zasaženou zemí koronavirem. Vláda sice tvrdí, že má situaci pod kontrolou, výmluvné video z tiskové konference, na níž se viditelně potil a necítil dobře náměstek íránského ministra zdravotnictví, ale ukazuje na něco jiného.

Obrovské nebezpečí, které epidemie v Íránu představuje, je spojeno s ohniskem nemoci, svatým městem Kóm. Do města s 1,2 miliony obyvatel, které leží asi 140 kilometrů od Teheránu, totiž pravidelně přijíždějí jak obchodníci, tak i náboženští poutníci z celého světa. Jak připomněl deník The Financial Times, hostí Kóm vůbec největší počet studentů šíitských náboženských studií. Pár stovek z nich pochází z Číny, a právě oni zřejmě do Íránu virus přinesli. Íránské úřady ale zatím „pacienta číslo jedna“ nevypátraly a nemoc se lavinovitě šíří – nakažené už hlásí 19 z 31 regionů.

Tajíte pravdu, viní poslanec vládu

Otázkou navíc zůstává, zda režimem uvedeným statistikám lze věřit. Jeden z opozičních poslanců už vládu nařkl ze zatajování skutečného stavu věcí s tím, že prý jen v samotném Kómu zemřelo už pět desítek lidí.

Znepokojení vyvolává i středeční zpráva íránské agentury ROKNA, podle níž zemřel 44letý muž v teheránské věznici známé svou přeplněností a špatnými hygienickými podmínkami. Vězeň kašlal a lékaři měli podezření na nakažení koronavirem. Pokud se obavy lékařů vyplní, mohou onemocnět tisíce lidí.

Íránský režim nicméně odmítá uzavřít mešity, kde se schází velké množství lidí, a svatostánky tak představují riziko pro rychlé šíření viru. „Věříme, že náboženská místa nemoci léčí… Lidí by do nich mělo přicházet ještě více,“ nabádal Íránce jeden z kleriků v Kómu. Možnost, že by svaté město přešlo do režimu karantény, pak odmítl přímo prezident Hasan Rúhání.

Server Iran News Wire zveřejnil video, na němž mluví ke svým kolegům isfahánský lékař Behrúz Keleidar: „Podmínky jsou bohužel mnohem horší, než jsme mysleli. V Isfahánu je hospitalizováno okolo 83 lidí s podezřením na koronavirus. Výsledky (testů) zatím nemáme, je ale jasné, že mají koronavirus… V Isfahánu je více než 12 tisíc nosičů viru, kteří o tom nevědí,“ soudí lékař, podle něhož se situace v zemi vymkla kontrole.

Zdravotnictví poškozují sankce

Írán má nicméně solidně rozvinuté zdravotnictví a v minulosti dokázal vymýtit například obrnu nebo se vypořádat s epidemií chřipky typu B. Jak ale dokáže vzdorovat koronaviru, není jasné – podle snímků na sociálních sítích nemají potřebné ochranné pomůcky ani zdravotníci v nemocnicích, natož běžní Íránci.

Zdravotnictví je navíc jedním z oborů, které v minulých letech silně zasáhly americké sankce.

Reklama

Doporučované