Hlavní obsah

Pojištění schopnosti splácet. Pomůže, když je zle? Nebo jen tahá z klientů peníze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pojištění splácení úvěrů.

 

Reklama

Když přijde nemoc nebo úraz, splátka hypotéky či úvěru nepočká. Banky proto klientům doporučují pojištění proti platební neschopnosti. Splátky za ně v těžké situaci převezme pojišťovna. Je to užitečný záchranný kruh? Nebo jen dobrý marketing pojišťoven? Rozebrali jsme v dnešním Duelu se zakladatelem serveru Bankovnipoplatky.com a poslancem za hnutí ANO Patrikem Nacherem a ředitelem pojištění České spořitelny Janem Bojkem.

Článek

Z pojištění proti neschopnosti splácet se stala téměř standardní součást úvěrů. Některé banky tvrdí, že si tuto pojistku sjednává k úvěru či hypotéce 80 procent klientů. Dlouhodobý výpadek pravidelných příjmů ohrožující splátky úvěru nastává především v případě ztráty zaměstnání, dlouhodobé pracovní neschopnosti či trvalé invalidity a pochopitelně i úmrtí.

Banky klientům nabízejí pojištění pro krytí všech čtyř zmíněných rizik v několika variantách, od základní, nejlevnější varianty, která kryje úmrtí a plnou invaliditu, až po nejdražší pojistku pro všechna rizika. Je třeba si ale dát pozor na nejrůznější výjimky a výluky z plnění a ochrannou lhůtu.

Případ, o němž minulý týden informoval server Novinky.cz, ukazuje, že ani v případě závažné nemoci není plnění pojistky samozřejmostí. V kauze jde o muže z jižní Moravy, který si pořídil hypotéku i s pojistkou neschopnosti splácet. Když mu po dvou letech lékaři diagnostikovali rakovinu, od pojišťovny se dozvěděl, že na plnění nemá nárok. Prý lhal v dotazníku o svém zdravotním stavu při podpisu smlouvy. Na otázku, jestli se někdy léčil s onemocněním páteře, údajně zatajil, že mu při práci na stavbě ruplo v zádech.

Reklama

Související témata:

Doporučované