Hlavní obsah

Pokračování kauzy Skripal. Británie požádá Rusko o vydání dvou podezřelých

Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Britská prokuratura sepsala žádost o vydání dvou Rusů podezřelých ze spojitosti s případem otráveného bývalého špiona Sergeje Skripala. Nyní se čeká na její formální podání.

Článek

Británie chce požádat Rusko o vydání dvou mužů podezřelých z útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, z něhož Londýn obviňuje Moskvu. S odvoláním na vládní zdroje to napsal list The Guardian. Prokuratura již žádost sepsala a čeká se na její formální podání, upřesnil deník. Rusko jakoukoli účast na atentátu spáchaném jedem Novičok popírá.

Britská média již v polovině července uvedla, že policie identifikovala osoby podezřelé z útoku spáchaného v březnu v anglickém Salisbury. Úřady však tehdy odmítly potvrdit informace o tom, že jde o Rusy.

Podle dnešní zprávy britského deníku na případu pracovaly stovky policistů a agentů tajných služeb, kteří podrobně zmapovali pohyb zmíněné dvojice od příjezdu do chvíle, kdy zemi opustili. Média již dříve spekulovala o tom, že dvojice ruských agentů přiletěla do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustila.

Prezident Vladimir Putin ruskou odpovědnost za útoky opakovaně odmítl a incident vyvolal diplomatickou roztržku spojenou s masivním vyhošťováním diplomatů.

Rusko nevydává své občany do jiných zemí. Británie učinila podobnou zkušenost již v souvislosti s vraždou jiného bývalého agenta, Alexandra Litviněnka, z roku 2006, kdy Moskva odmítla vydat lidi podezírané britskými úřady.

Reklama

Doporučované