Hlavní obsah

Lidé s covidem mohou nakazit i domácí mazlíčky, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Infekce covidu-19 je z lidí přenosná i na domácí zvířata, ukazuje nová studie z holandské univerzity v Utrechtu.

Článek

Podle vědců může covidem-19 onemocnět kočka nebo pes v případě, že je infekce přítomná v domácnosti, kde žijí, informuje britská BBC. Na základě studie provedené ze vzorků 310 těchto domácích mazlíčků v domácnostech, kde byla infekce přítomná, se ukázalo, že 4,2 % z nich bylo covid pozitivních a u 17,4 % se objevily koronavirové protilátky.

„Pokud máte covid-19, měli byste se vyhnout kontaktu s kočkou nebo psem, stejně jako se vyhýbáte lidem,“ říká doktorka Els Broensová z Utrechtské univerzity.

Vědci zkoumají přítomnost covidu-19 v těle čtyřnohých společníků především proto, aby sledovali, jak se v nich infekce chová a zda je například přenositelná na člověka. To se nicméně zatím neprokázalo. Broensová nicméně dodává, že „s jistotou nelze říct, že covid-19 ze zvířat na lidi přenést nelze“. Většina infikovaných zvířat měla lehčí příznaky nebo byla asymptomatická.

Výzkum na domácích mazlíčcích provedli i vědci v Kanadě. Ti zjistili, že kočky, které spí v posteli svého páníčka, jsou více náchylné k tomu se koronavirem nakazit. Studie Guelphské univerzity v kanadském Ontariu proběhla na vzorku 48 koček a 54 psů ze 77 domácností. U 67 % koček a 43 % psů se přítomnost covidu-19 prokázala. Pro srovnání – u toulavých koček se prokázala jen u tří procent a u psů a koček z útulku jen u 9 %.

U čtvrtiny infikovaných domácích mazlíčků ve vybraných kanadských domácnostech se objevily symptomy jako ztráta čichu nebo problémy s dýcháním. Vědci se domnívají, že z biologického hlediska jsou k nákaze náchylnější kočky. Navíc je pro ně také typické, že spí blíže k obličeji svého majitele.

Reklama

Doporučované